Politiet minner om at trusler på nett tas like alvorlig som trusler ansikt til ansikt etter at en mann ble idømt 9.600 kroner i bot for trusler på Facebook.

Mannen i 50-åra truet en annen mann på Facebook som han mener stjal hundesleden hans, skriver Innlandet politidistrikt i en pressemelding. Mannen hadde meldt tyveriet til politiet to ganger. Saken ble henlagt begge gangene. Etter avslagene tok mannen direkte kontakt med fornærmede på Facebook:

«Jeg vet hvem som har sleden, men lite hjelp å få fra politi og myndigheter …. Så nå kommer jeg med flere og tar deg …»

I etterkant av dommen minner politidistriktet om at truslene ikke må skje direkte for at man kan dømmes for dem.

– Det du sier, det du skriver i et brev, det du roper ut på et torg eller det du skriver i sosiale medium, det blir vurdert likt, sier Johan Martin Welhaven, påtalesjef i Innlandet politidistrikt.

Tall fra Innlandet politidistrikt viser at meldinger som handler om skremmende atferd, har økt fra 2017 til 2020. Det samme gjelder trusler. Til nå i 2021 har politiet i Innlandet fått inn 197 meldinger om trusler.

Welhaven tror mange ikke forstår alvoret i trusler på nett.

– Du får kanskje mer distanse til den du vender deg til når du sitter og hakker det ned på tastaturet, i motsetning til når du står ansikt til ansikt. Da tenker en ikke i de baner, og en har ikke oversikt over strafferetten. En ser ikke alvoret i det en gjør, sier han.

Han oppfordrer folk til å tenke seg om når de skriver noe på nett.

– Ville du sagt det samme dersom du sto overfor denne personen fysisk? spør han retorisk.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.