Kamala Harris’ reise fra Singapore til Vietnam ble forsinket på tirsdag fordi amerikanske tjenesteansatte i Vietnam ble syke med samme symptomer som Havana-syndromet, skriver BBC.

Nyhetsbyrået AP skriver at det har vært to tilfeller av uforklarlige hendelser blant amerikansk personnel i Vietnam, men at de offentlige tjenestefolkene ikke var autoriserte til å snakke om det offentlig på grunn av den pågående etterforskningen.

There have been two separate cases of unexplained health incidents reported by U.S. personnel in Vietnam within the past week, U.S. officials said. It was not immediately clear who was impacted by the syndrome, though officials said it was not someone who worked for the vice president or the White House, according to the officials, who were not authorized to speak publicly about an ongoing investigation.

Pressetalskvinne for Det hvite hus, Jen Psaki, sa at Harris hadde fått reise videre til Vietnam etter en evaluering: “there was an assessment done of the safety of the vice president, and there was a decision made that she could continue travel along with her staff”. Harris var på rundreise for å gi sin støtte mot Kinas dominans. Jen Psaki opplyste uoppfordret at Kamala Harris «var i fin form».

Havana-syndromet ble først påvist i de amerikanske og canadiske ambassadene på Cuba i 2016 og 2017. Det ble antatt at de ble utsatt for sterk mikrobølgestråling. Også familiemedlemmer var blant de syke. Trump anklagde Cuba for å stå bak mikrobølgeangrepet, hvilket Cuba avviste. Dette skapte en diplomatisk krise mellom de to landene og USA utviste to cubanske diplomater.

Document kommenterte saken om Havana-syndromet i september 2018. Også NTB rapporterte om saken:

Mikrobølger kan helt uten synlige tegn føre til at offeret hører smertefulle høye smell og lyder. Våpenet er utviklet for å brukes til en form for psykologisk krigføring og er ment å svekke motstanderen.

Flere av de ambassadeansatte fikk påvist varige skader og både USA og Canada reduserte antallet ansatte ved ambassadene som følge av Havana-syndromet. Siden den gang har hundrevis av amerikanske diplomater, agenter og annet personell blitt syke med symptomer som ringing i ørene, neseblod, kvalme, svimmelhet, en følelse av trykk i ansiktet, «hjernetåke» og sterk hodepine.

Nyhetsbyrået AP skriver at det er spesielt alamerende at det ble registrert to mulige mikrobølgeangrep i Washington-området, hvorav en av dem i nærheten av Det hvite hus i november. Administrasjonen spekulerte i om Russland står bak, noe Moskva selvsagt har avvist. Kina ble ikke nevnt.

I 2020 ble en granskningsrapport lagt frem. I juni i år bestemte USAs utenriksminister Antony Blinken at en enda mer omfattende granskning av Havana-syndromet skal gjennomføres.

Havana-syndromet har blitt rapportert fra Tyskland, Østerrike, Russland og Kina. I midten av juli meldte ansatte på den amerikanske ambassaden i Wien i Østerrike at de hadde slike symptomer, skriver BBC.

Et av ofrene i Europa fikk nylig en diagnose med en type hjerneskade som er typisk for de som er blitt utsatt for sjokkbølger fra eksplosjoner.

‘There is no evidence about what happened to us, but it is striking that some of us had worked on Russia-related issues,’ the victim told the Wall Street Journal, adding: ‘Whatever it is, it is a form of terrorism.’

Symptoms associated with Havana syndrome, which has afflicted Americans serving at diplomatic posts in several countries. (AP Graphic)

Amerikanske forskere har påvist at Havana-syndromet kommer fra mikrobølgestråling. Du kan lese hele rapporten fra National Academies of Sciences her.

Daily Mail spekulerer i om det er Kina som står bak mikrobølgeangrepene.

BBC   Rapport om Havana-syndromet

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂