WHO-sjef Tedros Adhanom, iler til for å håndhilse på president Xi Jinping  28. januar. Tedros skal snart gå ut og rose Kina opp i skyene for håndteringen av epidemien. Det som nå kommer ut er ikke bra for imaget. Men Tedros har erfaring i å dekke over epidemier. Han var helsesjef i Etiopia under tre koleraepidemier. Foto: Naohiko Hatta/Reuters/Scanpix

Rapportene som kommer ut av Kina om antall smittede og døde er ikke bare villedende. De er bevisste løgner, slår amerikansk etterretning fast i en rapport som ble overlevert Det hvite hus sist uke.

China‘s reporting on coronavirus is intentionally incomplete, three U.S. officials revealed in a Wednesday report, adding its government is underreporting statistics on both the death toll and number of cases.

The intelligence community handed over a classified report to the White House last week, one of the officials told Bloomberg News, and the report concluded that China’s numbers are fake.

Kina har offisielt operert med 82.361 smittede og 3.293 døde. Det er langt under tallene for land som Italia og Spania og nå USA. Denne underrapporteringen har fått disse landene til å fremstå som hjelpeløse og svake som ikke klarer ta vare på sine syke, mens Kinas lave tall utstråler styrke.

En annen side ved underrapporteringen er at de lave tallene i et så stort land fikk omverdenen til å tro at koronaviruset ikke var så alvorlig. Det kan ha gjort at de unnlot å foreta seg tiltak som ville gjort dem bedre i stand til å stå imot epidemien, da den traff dem.

Mike Pence som leder presidentens korona-arbeidsgruppe, sa dette i et intervju med Wolf Blitzer onsdag ettermiddag.

‘The reality is that we could have been better off if China had been more forthcoming,’ Vice President Mike Pence said during an interview with CNN Wednesday afternoon, conceding that the nation has been more honest regarding coronavirus than other diseases over the years.

Deborah Birx som leder presidentens responsetema, sier de trodde korona ikke var så alvorlig. Det var en dobbelt svikt av Kina som først unnlot å melde fra overhodet.

‘The medical community made — interpreted the Chinese data as: This was serious, but smaller than anyone expected,’ she said at the daily coronavirus press briefing Tuesday evening. ‘Because I think probably we were missing a significant amount of the data, now that what we see happened to Italy and see what happened to Spain.’

Rapportering om en pandemi er i høy grad politisk. NRK har daglig i flere uker kunngjort at Kina kan notere seg for enda en dag uten en eneste smittede.

Alle som kjenner det kinesiske systemet vet at det ikke er til å stole på. Likevel har NRK og NTB slavisk brukt deres tall og utgitt dem for troverdige.

Det samme gjelder tallene fra Iran.

Amerikanerne mistenker at Kina ikke er det eneste landet som underslår antall smittede og døde. Av politiske grunner vil også andre land holde tallene lave.

While skepticism continues to swirl over China’s reporting methods, there are concerns from western officials that Iran, Russia, Indonesia, Saudi Arabia, Egypt and North Korea, which has not reported any cases, are also under-counting their cases and death tolls.

Disse landene og deres innbyggere utgjør en smitterisiko for andre. Hvordan kan reiserestriksjoner heves hvis man ikke kan vite om den reisende har virus med seg?

 

Kjøp Klanen her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.