En tysk bistandsprofil i Afghanistan anslår at Europa vil oppleve en strøm av migranter fra Afghanistan som vil slå alle rekorder.

Hun sier til WDR at man kan forvente at opp mot tre millioner afghanere kan ta seg til Europa i overskuelig framtid.

Sybille Schnehage har vært aktiv i bistandsarbeid i Afghanistan siden 80-tallet. Hun forteller at når hun spør hvorfor afghanerne ikke heller reiser til Saudi-Arabia, som er et muslimsk land og har samme kultur, så er svaret alltid: – Nei, Tyskland er bedre.

– Hvis ikke vi hjelper Afghanistan til å bygge en fremtid i hjemlandet, så kan konsekvensene for Europa lett forutses.

Ifølge Jonas Gahr Støre vil Norge slippe unna en strøm av migranter fra Afghanistan, før valget. Siden valget er om litt over en måned, så kan nok dette stemme. Hva som vil skje etter valget, er derimot uklart.

Alle pengene som er pumpet inn i landet i bistand siden 2002, har ikke hjulpet befolkningen i særlig stor grad, sier Schnehage.

– When the international community came in 2002, it pumped a lot of money into the country. However, a large part went to the Afghan government and from there ended up in the pockets of the elite.

– Investments may have been made in the cities, but nothing has arrived in the country. The youth have no work, no money and no prospects. The Taliban movement has a lot of funding, whether it’s from Saudi Arabia or Pakistan, I can’t say. The Taliban are often the only way for young men to earn some money.

– Others simply tie a black turban on in the evening and go on a raid. We are much more afraid of them than of the «real» Taliban. And I have little hope that the Taliban can bring banditry under control.

Schnehage forteller at folk ikke tør sende jentene sine på skole av frykt for at de skal bli kidnappet av unge, desperate menn som vil gifte seg, men som ikke har råd til å betale en medgift som kan være i området 5000 euro.

Les også: Svensk bistand fortsetter selv om Taliban får makten i Afghanistan

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.