Kjemper for egne interesser: Bjørnar Moxnes (Rødt) vil at sperregrensen senkes til et nivå som favoriserer hans parti. Foto: Terje Bendiksby / NTB.

Etter høstens valg er det klart for diskusjon om sperregrensen i Stortinget. Rødt vil senke den, men møter motstand fra Arbeiderpartiet. Partiene slåss med nebb og klør for egne interesser.

Sperregrensa er i dag ved 4 prosent. Grensa bestemmer hvilke parti som får tilgang til potten med de verdifulle utjevningsmandatene, som ofte er viktige for de mindre partiene.

NTB melder om saken, og refererer til Vårt Land.

Størst endring går Rødt-leder Bjørnar Moxnes inn for. Han foreslår å senke sperregrensa til 2 prosent. Det er en endring som i stor grad kan vise seg å være til fordel for hans eget parti, som i lengre tid har ligget og vippet rundt sperregrensen. Med en grense på kun  2 prosent, vil kommunistpartiet Rødt være mer eller mindre sikret «fast plass» over denne grensen.,

Samtidig møter han motgang fra Arbeiderpartiet, hvor man langt i fra ønsker å gjøre det enklere for småpartier å få tilgang til utjevningsmandatene.

Faktisk tar tillitsmenn i Ap nå til orde for å heve grensen, noe som fort kan føre til at små partier som Rødt og MDG havner under. Det er med andre ord lite «rødgrønt fellesskap» i denne saken, mer en innbitt strid om hva som tjener ens eget parti best.

– Jeg er fullstendig uenig med Rødt. Kommer jeg inn på Stortinget, vil jeg kjempe for mitt syn. Jeg ønsker å heve sperregrensa til 5 prosent, sier Aps kommunalpolitiske talsperson Stein Erik Lauvås til avisa. Han står på tredjeplass på lista til Østfold Arbeiderparti.

Aps stortingsgruppe har ikke votert over spørsmålet, opplyser Lauvås. Han har samtidig ikke registrert at noen i gruppa ønsker å senke sperregrensa.

– Alternativene vi diskuterer, er å enten beholde sperregrensa på 4 prosent eller heve den til 5, sier han.

Lauvås mener samtidig at det ikke vil være dårlig nytt for de fire partiene som i dag ligger rundt sperregrensa.

– Jeg synes ikke det er fryktelig mye å be om 5 prosent oppslutning fra partiene. Såpass sterkt mandat bør en ha. Jeg tenker at det er godt for alle partiene om vi får en sperregrense på 5 prosent, mener han.

Bestill den nyeste boken fra Document Forlag: 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.