EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel. Foto: Corentin Béchade / Wikimedia Commons.

EU ser alvorlig på at den tyske forfatnings­domstolen i fjor satte til side en dom fra EU-domstolen om Den europeiske sentral­bankens obligasjonskjøp.

I mai i fjor ga den tyske domstolen sentralbanken ESB tre måneders frist på å bevise at programmet for obligasjonskjøp for å sprøyte kontanter inn i økonomien var passende. Dersom banken ikke kunne rettferdiggjøre programmet, ville Tysklands sentralbank ikke lenger delta.

Saken har senere blitt løst, uten at ESBs tiltak for å stimulere økonomien ble avbrutt. I Brussel er man likevel opprørt fordi den tyske forfatningsdomstolen brøt med prinsippet om at EU-lovene står over nasjonal lovgiving.

EU-kommisjonen har derfor sendt en formell note til Tyskland for å «brudd på grunnleggende prinsipper i EU-retten». Tyskland har to måneder på seg til å svare og unngå at saken havner i EU-domstolen.

Statsminister Angela Merkels talsmann sier Tyskland vil se nøye på bekymringene kommisjonen omtaler, og komme med et skriftlig svar.

 

Kjøp Asle Tojes bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.