Svensk region prioriterer de straffedømte i vaksinefordelingen, siden de er så sosialt utsatte. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

Utrullingen av vaksiner mot Covid-19 går sin gang i nabolandet, med stadige forsinkelser og utsettelser. Men Region Kalmar velger å plassere de straffedømte først i køen.

Generelt prioriteres innsatte som anses tilhøre en risikogruppe, og disse skyves frem i køen. De behandles altså noenlunde likt som øvrig befolkning.

Men i Region Kalmar prioriteres alle de innsatte. Begrunnelsen er at de innsatte er i en «sosialt utsatt situasjon».

Region Kalmar har i veckan kommit ut till anstalten och vaccinerat alla intagna, oavsett vilken prioriteringsgrupp de tillhör.

Det görs dels av praktiska skäl, vaccinet är känsligt och kan inte brytas i för små förpackningar, och dels av säkerhetsmässiga skäl. Men också för att det är en speciell situation för den som är intagen.

– Det är ganska unikt. Det är det enda fallet jag vet när vissa kommer att vaccineras lite i förtid. Där har Region Kalmar gjort bedömningen att våra klienter är i en socialt utsatt situation. Man är ju ändå inlåst och har inte samma möjlighet att boka sin egen tid som på utsidan, utan man är hänvisad till när sjukvårdsregionen erbjuder vaccin, säger Natalie Bertling.

Natalie Bertling er ansvarlig for Kriminalvårdens vaksineringsplan, og sier at viljen til å la seg vaksinere er høy blant de innsatte, siden dette kan gi rett til permisjoner og andre fordeler.

– Många klienter ser att de på sikt kan få fördelar av att vara vaccinerade. De kan komma ut i gemenskap igen och kan, när vi börjar öppna upp mer igen, ta emot besök och gå ut på permission. Allt sådant är ju begränsat i dag.

I Sverige er så langt 8,8 prosent av befolkningen ferdig vaksinert (12. mai). Men av de innsatte i Region Kalmar er alle som ønsker det vaksinerte, ifølge Kriminalvården.

TT

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.