Oluf (alias Arthur Arntzen, journalist, Tromsø) opptrer under «Årets nordprofil» på 90-tallet. Sted: Folkets Hus. FOTO: MORTEN HOLM / NTB

 

Mandag formiddag måtte VG rykke ut og beklage en feil i dagens papiravis, der Arthur Arntzens fødselsdag ble omtalt i en kort melding.

«I spalten «På denne dag» i dagens papirutgave skrev VG at Arthur Arntzen – journalist, forfatter, skuespiller og humorist – er død. Dette stemmer ikke og VG beklager feilen», skriver VG, inkludert en beklagelse fra sjefredaktør Gard Steiro.

Hovedpersonen tar episoden med knusende ro:

– Æ har jo vært dau i tre år allerede, sier han til avisa, omgitt av venner i sitt eget bursdagsselskap, på kafé i Tromsø.

Arntzen er født 10. mai i 1937 og fyller derfor 84 år i skrivende stund. Han er mest kjent for sin legendariske figur «Oluf Rallkattli» eller «Oluf i Raillkattlia», en frittalende småbruker fra Tromsdalen som på 70- og 80-tallet kom med underfundige betraktninger om hverdagslige ting og omverdenen.

Han regnes som den fremste representant for såkalt nordnorsk humor. Arntzen var i tillegg en lidenskapelig tilhenger av fotballaget Bodø/Glimt. Siden undertegnede har en far fra Mehamn og en mor fra Bodø, ble Oluf en del av min oppdragelse.

Det er herlig å se hvordan Arntzen ikke lar seg «krenke» av det som åpenbart var en glipp fra VGs side.

Arntzen fremstår som en bekreftelse på det Tom Waits synger om:

Well today is grey skies
Tomorrow is tears
You’ll have to wait til yesterday is here

Her kan du se Oluf i tospann med skuespiller Asle Myrvoll (1942–2017) i rollen som den mindre begavede, voksne sønnen Lars. Paret får etter hvert besøk av Tore Skoglund i rollen som lensmann.

Journalisten
Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.