NTB skriver at artisten Kaveh har sagt unnskyld etter sitt «Føkk jøder» fra scenen i Oslo fredag. Det er blank løgn.

Istedet for å sitere Document, som avslørte at antisemittisme ble kringkastet fra en scene på et familiearrangement midt i Oslo, velger NTB å vente til VG og Dagbladet kommer på banen. Nesten et døgn senere.

Det er nå en sak. Vårt synspunkt er at det hadde kostet både NTB, VG og Dagbladet lite å skrive «..det var Document som først omtalte saken..»

Nok om det.

Verre er det at NTB, etter å ha ventet nesten et døgn, presenterer en historie som overhodet ikke stemmer med virkeligheten:

«Rapper beklager jødehets fra scenen under familiearrangement».

Videre heter det:

«Rapperen Kaveh Kholardi (23) legger seg flat etter å ha hetset jøder fra scenen under et familiearrangement i Oslo.»

Spørsmålet er bare: Hvor er beklagelsen? Hvor legger han seg flat?

Kaveh selv har gjemt seg for pressen helt siden den famøse sceneopptredenen, men en liten stund lørdag ettermiddag lå følgende tekst på artistens Facebook-side – før hele kontoen ble slettet:

«Utsagnet jeg kom med var i en kontekst knyttet til en av mine mest kontroversielle låter «Shamener»

Før låten brukte jeg anledningen til først å gratulerer mine trosfeller for en vel overstått ramadan det var jo tross alt vår hellig dag eid.

Etter å ha fått respons fra både muslimer og kristne på mitt spørsmål om noen av dem var til stede, var det ingen respons på samme spørsmål om jøder. I dette vakuumet fulgte jeg så opp med en uttalelse som nå er blitt tatt ut av kontekst. Dette var ment som ironi og jeg fulgte deretter opp med «Neida, her er vi alle gudsbarn uansett. Shamener»

Tatt ut av kontekst fremstår dette som feil. Jeg er ikke rasist og jeg er ikke jødehater.

Det siste jeg vil er dyrke motsetninger og dersom det var noen av de yngre barna som virkelig ble støtt eller følte noe form for ubehag, så vil jeg veldig gjerne møte dem personlig på tomannshånd og beklage.

Målet mitt var å markere at vi var folk fra ulike kulturer og religioner som hadde det bra sammen, på samme sted til samme tid.»

Jeg gjentar spørsmålet: Hvor er beklagelsen?

Av barmhjertighet ser vi forbi pinlige forsøk på borforklaringer om «kontekst» og «ironi», samt tomme postulater som «Jeg er ikke rasist og jeg er ikke jødehater». Da står vi igjen med dette avsnittet, det eneste stedet i teksten hvor vi finner ordet «beklage»:

«Det siste jeg vil er dyrke motsetninger og dersom det var noen av de yngre barna som virkelig ble støtt eller følte noe form for ubehag, så vil jeg veldig gjerne møte dem personlig på tomannshånd og beklage.»

Man kan si mye om dette, men noen beklagelse er det definitivt ikke.

Som Ervin Kohn skriver: «Jeg kan bare lese bortforklaringer i teksten. Det er forskjell på en beklagelse og å beklage seg.»

NTBs tittel ble lørdag kveld gjengitt av mange av deres kunder, blant andre Aftenposten:

Skjermdump, Aftenpostens facebookside

Aftenposten brukte ikke bare NTB, de satte to egne journalister på saken, og likevel presenterte de denne tittelen. Rett skal være rett, avisen endret tittelen etter noen timer. På Facebook ser det imidlertid stadig ut som i skjermdumpen over.

Netavisen bruker NTB – og NTBs formulering; «Rapper beklager…»

Skjermdump, Nettavisen

Vi ser altså at en løgn distribuert av NTB effektivt spres av NTBs kunder, kunder som lar være å koble inn sin kritiske sans før de publiserer.

Dagbladet laget sin egen sak – uten at resultatet ble så mye bedre:

Skjermdump, Dagbladet.

Nei, Kaveh vil ikke beklage. Han vil beklage «dersom det var noen av de yngre barna som virkelig ble støtt eller følte noe form for ubehag» (min kursivering).

Og det er noe ganske annet. Han vil møte disse barna personlig på tomannshånd (!) og beklage. Men først må de altså melde fra om at de gjerne vil ha en beklagelse…

Frekkheten er grenseløs. Men Dagbladet sluker krok, søkke og snøre.

Og nå har vi ikke engang nevnt Kavehs tvittermelding: «Fuckings jøder er så korrupte«.

Det er deprimerende nok å lese disse avisene, men hva skal vi da si om NRK og TV 2? Som overhodet ikke, i hvertfall ikke på nett, har nevnt Kavehs åpne antisemittisme?

Er det noen som vil gjette på hva stoda hadde vært om en norsk artist hadde stått på en scene i Oslo sentrum og ropt ut så det gjallet i PA-anlegget: «Føkk muslimer!»

Hva ville oddsen da vært for radiosilence i NRK?  TV 2?