Kaveh Kholardi. Skjermdump fra YouTube.

Rapperen Kaveh Kholardi (25) er tiltalt for å ha overfalt og slått eller sparket en NRK-ansatt journalist så kraftig at han ble sykmeldt i flere måneder.

Rapperen, kjent under artistnavnet Kaveh, skal ha slått ned NRK-medarbeideren like ved NRK på Marienlyst rundt klokken 20 fredag 24. januar. Journalisten fikk bruddskader i ansiktet.

Volden var grov følge tiltalen; «særlig fordi den har hatt til følge betydelig og/eller uhelbredelig skade samt arbeidsudyktighet av noen varighet, og for øvrig fordi den har skjedd uten foranledning og har karakter av overfall.»

Kaveh er tiltalt etter straffeloven § 274 første ledd jf. § 273 for å ha skadet en annens kropp eller helse. Strafferammen er 10 år.

Ifølge tiltalen «slo og/eller sparket han [fornærmede] slik at [fornærmede] ble påført brudd i venstre kinnben som måtte fikseres med titanplate samt skade på følelsesnerven til mellomansiktet. [Fornærmede] ble sykemeldt, foreløpig frem til slutten av april 2020.»

NRK anmeldte voldsepisoden 29. januar, og statsadvokat Andreas Magne Alfoni Strand tok ut tiltale 29. april.

Document har vært i kontakt med Kavehs forsvarer Benedikte Johansen i Advokatfirmaet Elden, men hun ønsker overhode ikke å kommentere saken på vegne av sin klient, heller ikke hvorvidt Kaveh innrømmer straffskyld.

Vi har også vært i kontakt med NRKs kommunikasjonssjef Irene Elisabeth Rossland, som heller ikke vil gi noen kommentarer.

Fagforeningsleder for Norsk Journalistlag NRK, Rolf Johansen, har tidligere uttalt til Dagbladet at all vold og trakassering mot journalister «er uakseptabelt og må tas på høyeste alvor».

Dagbladet skrev også at «de involverte har tilknytning til kulturlivet».

NRK laget i 2012 en tv-serie i syv deler om Kaveh: Kaveh – syv steg mot toppen, en «Dokumentar om en ung rapper».

«Føkk jøder!»

Kaveh har tidligere gjort seg bemerket i offentligheten med andre ting enn musikken sin.

15. juni 2018 ropte han «Føkk jøder!» fra scenen under en konsert, noe Document var først med å rapportere: Kaveh fra scenen på festival i Oslo: – Føkk jøder!

Noen dager i forveien hadde han skrevet «Fuckings jøder er så korrupte» på Twitter.

Senere hevdet en nærmest samlet norsk presse at Kaveh hadde beklaget sin uttalelse fra scenen, noe han i virkeligheten aldri gjorde.

– Ikke hatefull ytring

Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund anmeldte Kaveh for brudd på rasismeparagrafen, men politiet foreslo å henlegge saken,

– Måten den er fremsatt på, gjør at den faller innenfor ytringsfrihetsrommet artister og utøvende kunstnere har til å fremsette provoserende og satiriske uttalelser eller lignende, het det i forslaget fra politiet.

Statsadvokat Trude Antonsen var enig: Statsadvokaten: «Fuck jøder» er ikke en hatefull ytring.

Statsadvokaten mente uttalelsen var sterkt nedsettende, krenkende og usann, men at den ikke rammes av straffeloven.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.