Ubaydullah Hussain er kjent skyldig på fire av fem tiltalepunkter i Oslo tingrett. Straffen er relativt mild.

Han dømmes til fengsel i 120 dager, 60 betinget med en prøvetid på to år. Den ubetingede delen av dommen er utholdt på grunn av 53 dager i varetekt. Hussain tok betenkningstid på dommen.

Dommen er adskillig mildere enn aktors påstand. Statsadvokat Carl Fredrik Fari påstod ti måneders fengsel, hvorav sju ubetinget. Hussains forsvarer John Christian Elden la ned påstand om full frifinnelse.

Hussain selv regnet med full frifinnelse, «med Allahs hjelp», som han uttrykte det.

Hussain ble dømt for både hatefulle ytringer mot jøder i Norge, og for trusler mot to norske journalister. Han dømmes også for trusler mot terrorforsker Brynjar Lia under en rettssak der Lia var sakkyndig vitne.

Retten tror ikke på Hussains uttalelser om at han ikke ønsker å spre islam med vold.

Frifunnet for ytringer om Aden

28-åringen frifinnes for å ha fremsatt hatefulle ytringer mot forfatter Amal Aden, til tross for at facebook-ytringen etter at Aden ble angrepet av to somaliske kvinner i fjor var temmelig krass og utvetydig:

«Jeg er helt enig. De burde absolutt ikke slå henne. De burde ha steinet henne til døde da praktisering av homofili skal straffes med døden. Måtte Allah SWT ta vare på våre mødre som kjemper for Haq og vekke oss brødre som sover!!!»

Trusler mot journalister

Retten fester ikke lit til hans forklaringer om at truslene mot to journalister og Brynjar Lia ikke var ment som faktiske trusler. Bakgrunnen for trusseltiltalen var eposter Hussain har innrømmet å ha skrevet til to journalister.

Hussain skrev følgende i e-post til Dagsavisen-journalist Nina Johnsrud:

«Artikkelen er mottatt av både kjente og ukjente brødre, og den er IKKE godt mottatt. At du har snoket i folks privatliv, har satt sinnene i kok, og du må ikke bli overrasket dersom noe eller noen dukker opp i privatlivet ditt også! Med ord eller handlinger, det vet ikke jeg!

Dette er ikke en trussel, kun nyttig informasjon til ditt eget beste.»

Bakgrunnen for eposten skal ha vært avlørende artikler om islamister i forkant av at Hussain ble pågrepet i oktober i 2012. Islamisten sendte også en lignende epost til en Aftenposten-journalist.

Hatefulle ytringer mot jøder

Han dømmes også for hatefulle ytringer mot jøder. I et innlegg Hussain la ut på sin Facebook-side i 2012 henviste han til en VG-artikkel hvor norske jøder ga uttrykk for at de savnet politibeskyttelse, og skrev:

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg, inshallah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47».

I kommentarfeltet til innlegget beklaget Hussain også at ingen ble truffet da synagogen på St. Hanshaugen i Oslo ble beskutt i 2006.

Arfan Bhatti ble senere dømt for medvirkning til skytingen. Bhatti har senere deltatt i flere demonstrasjoner sammen med islamistene i «Profetens Ummah».

Hussain fungerte som talsmann for denne gruppen, men meddelte i 2013 at han trakk seg som leder.

Ny sak?

Hussain risikerer å måtte møte i retten på ny i en annen sak om ikke altfor lenge.

PST etterforsker fortsatt to saker mot Hussain. Etter at en britisk soldat brutalt drept på åpen gate i London i fjor, hyllet Hussain handlingen på Facebook:

Gledelige nyheter fra England. En terrorist svin fra det britiske militæret slaktet av våres modige brødre mens de ropte Allahu Akbar.Måtte Allah SWT akseptere deres handling og intensjon, og ydmyke fiender av Islam på verst mulig måte.

Han etterforskes også for å ha kommet med en hyllest av terrorhandlingen i In Amenas i Algerie i januar i fjor. 29 mennesker ble drept, deriblant fem norske Statoil-ansatte:

Måtte Allah swt [Allah den høyeste] belønne våres brødre med den største og beste Paradiset og drive fiender av Islam ut av våres land og utslette dem. Amiin.

Hussain kan bli tiltalt for oppfordring til terror. Etterforskingen av disse forholdene er helt i sluttfasen, og det vil om ikke lenge besluttes om det skal reise tiltale, ifølge NRK.

Politiet vurderer påtalespørsmålet etter straffelovens § 147 c, som går på oppfordring til terror, eller § 135 a, hatefulle ytringer. Andre paragrafer i straffeloven kan også bli aktuelle.

I 2012 ble mulla Krekar, som den første noensinne i Norge, dømt for oppfordring til terrorhandlinger.