Nytt

Forfatter Amal Aden ble angrepet av to somaliske kvinner i Oslo sentrum i november i fjor. Nå har politiet henlagt saken.

– Vi har ingen siktet, og saken er nå henlagt på grunn av ukjent gjerningsmann, sier politiadvokat Hanne Skallerud ved Sentrum politistasjon til VG.

Amal Aden ble påført kutt i hodet og fikk brilleglassene knust etter at to somaliske kvinner gikk til angrep på henne ved Nationaltheatret.

– Det som skjedde med meg den dagen i Oslo har forandret livet mitt. Jeg sliter fortsatt psykisk og føler meg utrygg, sier Aden til VG.

Det stoppet ikke der, dagen etter voldsepisoden i Oslo var islamisten Ubaydullah Hussain aktiv i en debatt på Facebook der vold mot den prisbelønte forfatteren og samfunnsdebattanten var tema. Hussain skrev:

«Jeg er helt enig. De burde absolutt ikke slå henne. De burde ha steinet henne til døde da praktisering av homofili skal straffes med døden. Måtte Allah SWT ta vare på våre mødre som kjemper for Haq og vekke oss brødre som sover!!!»

Hussain ble tiltalt for forholdet, men Oslo tingrett frikjente ham for hatefulle og diskriminerende ytringer mot forfatteren, blant annet med en særdeles tvilsom henvisning til at han bare siterte Koranen: «Ret­ten fin­ner det klart at det ikke kan straf­fes (..) hvis det var ment som en utleg­ning av Koranen (..)».

– At noen ønsker meg steinet gjør ikke saken bedre. Jeg har det ikke bra på grunn av disse sakene, sier Aden.

Forfatteren mener det er skremmende at man må leve med en slik frykt i Norge i 2014.

– Det er jeg som blir skadet og truet, men alle slipper fri. Det er en psykisk belastning, og det er tøft å være meg selv, sier Aden, som mener det blir lettere for andre å fortsette med trusler fordi hun opplever at det ikke får noen konsekvenser.

– Det er bare å true, og man slipper unna. Det er bare å slå, og man slipper unna. Jeg har mottatt flere trusler i vinter, og jeg har begynt å tvile på om det er verdt å kjempe for friheten. Det er ekstremt tungt, og det sender et trist signal til folk som bruker ytringsfriheten til å stå frem og kjempe for sin sak, mener forfatteren.

Og da er det noen som har oppnådd akkurat det de ønsket.

VG: Amal Aden anmeldte voldssak – henlagt