Rapperen Kaveh Kholardi.

Påtalemyndigheten har endret tiltalen mot rapperen Kaveh Kholardi (26), som i januar i fjor skal ha banket opp en NRK-medarbeider. Nå mener de at Kholardi var psykotisk.

Opprinnelig ble det tatt ut tiltale mot rapperen i april i fjor for å ha overfalt og slått eller sparket en NRK-profil så kraftig at han ble sykmeldt i flere måneder.

Rapperen, kjent under artistnavnet Kaveh, skal ha slått ned NRK-medarbeideren like ved NRK på Marienlyst om kvelden 24. januar. Offeret fikk bruddskader i ansiktet.

Volden var grov følge tiltalen; «særlig fordi den har hatt til følge betydelig og/eller uhelbredelig skade samt arbeidsudyktighet av noen varighet, og for øvrig fordi den har skjedd uten foranledning og har karakter av overfall.»

Kavehs forsvarer, advokat Ida Andenæs. Foto: Vidar Ruud / NTB

Nå mener påtalemyndigheten at Kaveh var psykotisk på gjerningstidspunktet. Ifølge den nye tiltalen vil det under rettssaken, som er berammet i Oslo tingrett 17. og 18. august, bli lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

– Bakgrunnen er at han har blitt vurdert som utilregnelig av sakkyndige, sier statsadvokat Andreas Magne Alfoni Strand til NTB.

Han sier at påtalemyndigheten er tilbakeholdne med å kommentere saken nå, på grunn av de personlige forholdene knyttet til den tiltalte.

Skal ha truet med ny vold
NRK har tidligere bekreftet til Dagbladet at de anmeldte saken etter voldsepisoden i januar i fjor.

Det ble først tatt ut tiltale mot artisten i slutten av april i fjor, men den nye tiltalen erstatter den forrige. I den første tiltalen sto det ikke noe om at mannen var psykotisk på gjerningstidspunktet.

– Grunnen er at det etter at den første tiltalen ble tatt ut, har blitt gjennomført en rettspsykiatrisk undersøkelse av tiltalte, sier Strand.

Ifølge den nye tiltalen skal også artisten i slutten av mai i fjor ha lagt ut en melding på sin Instagram-profil hvor han truet NRK-profilen med ny vold hvis ikke profilen trakk det han omtaler som et besøksforbud mot ham. Også under dette forholdet mener påtalemyndigheten at artisten var psykotisk.

– Det har vært et bekjentskap mellom de to, men jeg vet ikke om det har vært noe mer enn det, sier Strand.

Rettssaken utsatt flere ganger
Planen var at saken mot mannen skulle opp først i september i fjor, men da ble saken utsatt på grunn av koronapandemien. Senere ble saken berammet til januar i år, men da ble den utsatt på grunn av den rettspsykiatriske vurderingen.

Artistens forsvarer, advokat Ida Andenæs, vil ikke kommentere hvordan mannen stiller seg til skyldspørsmålet.

– Tiltalen er mottatt. Vi kommer tilbake til skyldspørsmålet under hovedforhandlingen, sier hun. (NTB)

NRK laget i 2012 en tv-serie i syv deler om Kaveh: Kaveh – syv steg mot toppen, en «Dokumentar om en ung rapper».

«Føkk jøder!»

Kaveh har tidligere gjort seg bemerket i offentligheten med andre ting enn musikken sin.

15. juni 2018 ropte han «Føkk jøder!» fra scenen under en konsert, noe Document var først med å rapportere: Kaveh fra scenen på festival i Oslo: – Føkk jøder!

Noen dager i forveien hadde han skrevet «Fuckings jøder er så korrupte» på Twitter.

 

Senere hevdet en nærmest samlet norsk presse at Kaveh hadde beklaget sin uttalelse fra scenen, noe han i virkeligheten aldri gjorde.

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.