Daahir (21) og Qorane (22),dømmes til lange fengselsstraffer etter flere kidnappinger preget av svært grov vold. Foto: Svensk politi

To brødre fra Somalia kidnappet tilfeldige ofre i Sør-Sverige og Stockholm. Ved hjelp av trusler og grov vold presset de ofrene til å ta opp lån og tømme bankkontoene sine.

Ofrene fremstår som helt tilfeldige. Enkelte har blitt utsatt for ren tortur. I ett tilfelle fikk offeret en finger klippet av.

Hovedmennene bak ugjerningene er to brødre som innvandret fra Somalia i 2004, og fikk svensk statsborgerskap i 2012. Brødrene har hatt med andre bekjente på alle kidnappingene.

11. august 2020 møtte brødrene og to andre en tilfeldig mann på en pub i Stockholm. Mannen inviterte dem hjem etter stengetid slik at de kunne fortsette festen.

Men efter en halvtimme ändrades allt och en av de somaliska männen, 22-årige Qorane Abdi Ahmed Biyoole, blev aggressiv och hotfull.

Qorane informerade lägenhetsinnehavaren att han var ”bötfälld” på 35 000 kronor för ett rasistiskt skämt som han hade yttrat på puben tidigare under kvällen. Den andre somaliska mannen i lägenheten, som inte har identifierats, tog fram en kniv för att förstärka hoten mot lägenhetsinnehavaren.

Offeret ble truet med kniv, og måtte oppgi kortdetaljer. Utbyttet ble 2000 svenske kroner.

To uker senere returnerte Qorane til offerets leilighet for å få tak i mer penger. Han brøt seg inn litt etter midnatt.

Qorane tvingade offret att släppa in hans vänner som väntade vid porten. Det var Qoranes bror, tillsammans med sin bror, 21-årige Daahir Abdi Ahmed Biyoole och en okänd kvinna – sällskapet kommunicerade med varandra på somaliska och svenska.

Daahir beskrev sig som en torped och ett psykfall som älskade att döda och även låg bakom det uppmärksammade dubbelmordet i Rinkeby år 2017. Den här gången skulle offret översköljas av dödshot, däribland har Daahir berättat för offret att han ville döda honom genom att först sätta på honom en huva och sedan avlossa en kula i huvudet.

De somaliske voldsmennene sa nå at boten for rasisme var økt til 200.000 SEK. De sa også at de representerte Rinkeby-gjengen Dödspatrullen. Om offeret ikke betalte, ville både han og hans familie bli drept.

Denne gangen var ransutbyttet 20.000 SEK.

Fikk pistol i munnen og en finger klippet av

13. september kidnappet Qorane, Daahir og en annen innvandrer en mann i 40-årene i Helsingborg. Offeret fikk en pistol stukket inn i munnen. Senere fikk han hodet presset ned i vann til han nesten druknet.

Offeret ble torturert i timesvis, og fikk blant annet en finger klippet av, før han ble etterlatt fastbundet i et skogsområde med en pose over hodet.

Med dette verktøyet klippet gjerningsmennene av fingeren til et av ofrene. Foto: Svensk politi

Dommen mot de ti tiltalte i saken falt 12. april. To ble frikjente, åtte ble dømt.

Daahir Abdi Ahmed Biyoole (21) dømmes til 7 år og 5 måneder i fengsel.

Han döms för synnerligen grov misshandel, misshandel, två fall av människorov, olaga frihetsberövande, tre fall av rån och flera narkotikabrott.

Qorane Abdi Ahmed Biyoole (22) dømmes til 8 år og 5 måneder.

Han döms för synnerligen grov misshandel, grov misshandel, tre fall av människorov, tre fall av olaga frihetsberövande, fem fall av rån, två fall av övergrepp i rättssak och våld mot tjänsteman.

Siden begge hovedmennene har svensk statsborgerskap kan de ikke utvises fra Sverige.

Samnytt

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.