Pakistans statsminister Imran Khan. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / NTB

Pakistans statsminister sier at økningen i antall voldtekter skyldes hvordan kvinner kler seg. Ikke alle menn har viljestyrke til å motstå, sier han, og ber kvinner dekke seg til for å unngå å friste menn.

Den Oxford-utdannende, tre ganger skilte og tidligere «playboyen» Imran Khan, nå statsminister i Pakistan, sier at det økende omfanget av voldtekt er en konsekvens av vulgære samfunn. Det er kvinnene som selv er skyld i voldtekt fordi de ikke dekker seg til. Han ber kvinner praktisere purdah, å dekke seg til, for å unngå å friste menn, skriver Daily Mail.

Ikke alle menn har viljestyrke til å motstå, mener Khan, og derfor må kvinnene ta grep for å unngå å friste viljesvake menn.

«This entire concept of purdah (covering up or segregating) is to avoid temptation, not everyone has the willpower to avoid it», sier Khan.

Hundrevis av mennesker har signert et opprop mot Kahns uttalelser, ifølge Daily Mail.

«Fault rests solely with the rapist and the system that enables the rapist, including a culture fostered by statements such as those made by (Khan)», heter det i oppropet.

The Human Rights Commission of Pakistan, en uavhengig ideell organisasjon, sa tirsdag at de var forskrekket over Khans uttalelser.

«Not only does this betray a baffling ignorance of where, why and how rape occurs, but it also lays the blame on rape survivors, who, as the government must know, can range from young children to victims of honour crimes», sier The Human Rights Commission of Pakistan.

Pakistan er et dypt islamistisk og konservativt samfunn hvor voldtektsofre ofte blir sett på med mistanke og hvor anklager om seksuelt misbruk sjelden etterforskes seriøst. Det er et resultat av æreskulturen i islam og landet forøvrig, hvor kvinner er bærere av familiens ære. Dersom kvinnene bryter med den strengt religiøse og kulturelle praksisens som forventes av dem, og bringer skam til familien eller klanen, kan de straffes med vold og drap.

 

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.