Nytt

Marokkanere reagerer med raseri over Amina Filalis selvmord som følge av at hun ble tvangsgiftet med mannen som voldtok henne. Nå krever kvinneaktivister og advokater endringer i landets til dels kvinnefiendtlige lovgiving.

16 år gamle Amina Filali svelget rottegift etter å ha blitt offer for Marokkos straffelovs paragraf 475, som lar en mann som begår overgrep eller voldtekt mot mindreårige slippe straff dersom han går med på å gifte seg med offeret og således opprettholder æren til jentas familie.

‘Amina, 16, was triply violated, by her rapist, by tradition and by Article 475 of the Moroccan law,’ tweeted activist Abadila Maaelaynine.

Abdelaziz Nouaydi, who runs the Adala Assocation for legal reform, said a judge can recommend marriage only in the case of agreement by the victim and both families.

‘It is not something that happens a great deal – it is very rare,’ he said, but admitted that the family of the victim sometimes agrees out of fear that she won’t be able to find a husband if it is known she was raped.

The marriage is then pushed on the victim by the families to avoid scandal, said Fouzia Assouli, president of Democratic League for Women’s Rights.

‘It is unfortunately a recurring phenomenon,’ she said.’We have been asking for years for the cancellation of Article 475 of the penal code which allows the rapist to escape justice.’

The victim’s father said in an interview with an online Moroccan newspaper that it was the court officials who suggested from the beginning the marriage option when they reported the rape.

‘The prosecutor advised my daughter to marry, he said ‘go and make the marriage contract’,» said Lahcen Filali in an interview that appeared on goud.ma Tuesday night.

Det vakte oppsikt da Marokko i 2004 oppdaterte familieloven med en rekke forbedringer når det gjelder kvinners situasjon, men aktivister sier at det stadig er rom for flere forbedringer. I voldtektssaker ligger f.eks. bevisbyrden ofte på offeret og hvis hun ikke kan bevise at hun ble overfalt, risikerer hun å bli tiltalt for usedelighet.

– I Marokko beskytter loven offentlig moral, men ikke individet, sier leder for organisasjonen Demokratisk allianse for kvinners rettigheter, Fouzia Assoulii, og legger til at et lovforslag som forbyr alle former for vold mot kvinner, inklusive voldtekt i ekteskapet, har vært liggende i regjeringen siden 2006.

Filalis far gikk med på ekteskapet, men sier at retten øvet sterkt påtrykk for å istand ekteskapet til tross for at voldtektsforbryteren opprinnelig nektet, og bare gikk med på det da han ble konfrontert med en tiltale for voldtekt. Marokkansk strafferamme for voldtekt er mellom 5 og 10 år i fengsel, men øker til mellom 10 og 20 år dersom offeret er mindreårig. Voldtektsmannen skal ha slått sin nye hustru gjentatte ganger i de fem månedene ekteskapet varte før 16-åringen tok sitt eget liv.

Den aktuelle praksisen med å tvangsgifte ofre for voldtekt med forbryteren er utbredt på den marokkanske landsbygda, som har lange tradisjoner for tvangsekteskap generelt. Landets kvinneaktivister har for øvrig kjempet i lengre tid for å få den beryktede paragrafen ut av straffeloven, og Filalis selvmord har utløst raseri blant marokkanske og arabiske unge som i sosiale medier uttrykker sin avsky mot det umenneskelige lovverket og ditto rettspraksis. Aktivister har opprettet både et internettopprop og en Facebookside for å protestere mot Amina Filalis tragiske selvmord og for å kreve at landets myndigheter endrer lovverket som til slutt førte til 16-åringens alt for tidlige død.

Daily Mail: Moroccans demand change to Islamic penal code after girl, 16, kills herself because judge forced her to marry her RAPIST