Gjesteskribent

Rettssaken i Lille der en dommer annullerte et ekteskap pga manglende hymen, har satt søkelyset på kravene til muslimske kvinner i et frigjort Europa – fra deres familier og ektemenn.

Elaine Sciolino har besøkt Frankrike og rapporterer om den merkelig trafikken i kunstige hymen:

Gynecologists report that in the past few years, more Muslim women are asking for certificates of virginity to provide proof to their fiancés. That in turn has created a demand among cosmetic surgeons for hymen replacements, which, if done properly, they say, will not be detected and will produce tell-tale vaginal bleeding on the wedding night. The service is widely advertised on the Internet; medical tourism packages are available to countries like Tunisia where it is less expensive.

«If you’re a Muslim woman growing up in more open societies in Europe, you can easily end up having sex before marriage,» said Dr. Hicham Mouallem, who is based in London and performs the operation. «So if you’re looking to marry a Muslim and don’t want to have problems, you’ll try to recapture your virginity.»

Vi aner en no chic tilnærming: først et liv som frigjort, eller normal, vanlig europeisk jente, og påsydd hymen når livets alvor begynner. Til hvilken pris? Sciolino skisserer noen holdninger som forteller at vi snakker om helt andre holdninger enn de vi kjenner fra tidligere tider. En jente har vært sammen med en mann i åtte år, og likevel forventer faren at datteren er jomfru når forholdet tar slutt. Si meg: hva slags forhold har de da til seksualtiet og kropp? Jenta var fra Makedonia!

One Muslim born in Macedonia said she opted for the operation to avoid being punished by her father after an eight-year relationship with her boyfriend.

«I was afraid that my father would take me to a doctor and see whether I was still a virgin,» said the woman, 32, who owns a small business and lives on her own in Frankfurt. «He told me, ‘I will forgive everything but not if you have thrown dirt on my honor.’ I wasn’t afraid he would kill me, but I was sure he would have beaten me.»

Enda sterkere er historien til det marokkanske paret som vil gifte seg, men hvor mannens familie insisterer på at jenta undersøkes i Marokko av en pålitelig doktor. Dette nærmer seg tortur.

In other cases, the woman and her partner decide for her to have the operation. A 26-year-old French woman of Moroccan descent said she lost her virginity four years ago when she fell in love with the man she now plans to marry. But she and her fiancé decided to share the cost of her $3,400 operation in Paris.

She said his conservative extended family in Morocco was requiring that a gynecologist — and family friend — there examine her for proof of virginity before the wedding.

«It doesn’t matter for my fiancé that I am not a virgin — but it would pose a huge problem for his family,» she said. «They know that you can pour blood on the sheets on the wedding night, so I have to have better proof.»

Gynekologforeningen er mot påsydde hymen. De ser det som et tilbakeskritt. Andre gjør gode penger. Hvordan vil disse praksisene endre vårt syn på normalt/unormalt, riktig/galt?

Det ble sagt at annulleringen av Lille-ekteskapet ikke hadde noe med religion å gjøre. Detaljene er ofte asvlørende. Brudgommen avbrøt festen, og kjørte bruden hjem til foreldrenes hus. Dagen etter kontaktet han advokat. Har dette noe som helst med kjærlighet å gjøre? Det later til at sex forbindes med eierskap til noe uberørt, og at det dreier seg om andre følelser enn respekt og gjensidighet.

Operation Lets Muslim Women Reclaim Virginity