En pakistansk domstol lar en voldtektsmann gå fri etter at han giftet seg med sitt offer. Giftermålet er resultatet av et forlik meglet frem av eldrerådet på stedet, ifølge India Today.

Avgjørelsen har opprørt aktivister som arbeider for å fremme kvinners rettigheter. De sier den legitimerer seksuell vold mot kvinner i et land der de færreste voldtekter blir anmeldt.

Utenomrettslig forlik med voldtektsofferets familie

Dawlat Khan (25) ble i mai dømt til livsvarig fengsel av en lavere domstol i Pakhtunkhwa-provinsen for å ha voldtatt en døv kvinne. Han ble løslatt fra fengselet mandag for en uke siden etter at Peshawars High Court godtok et utenomrettslig forlik inngått med voldtektsofferets familie.

Etter at hans klient ble løslatt orienterte Khans advokat om bakgrunnen for avtalen: 

– Voldtektsmannen og offeret tilhører samme utvidede familie. Nu har begge grenene av familien funnet sammen og ved hjelp av eldrerådet inngått en avtale.  

Khan ble arrestert etter at hans ugifte offer tidligere iår fødte et barn og en farskapstest viste at han var biologisk far.

I 2021 innførte Pakistan en lov som ville medføre kjemisk kastrering etter gjentagne voldtekter, men to dager etter vedtagelsen av loven ble den fordømt av ledende imamer som «uislamsk».

Islameksperten Robert Spencer forklarer:

– At voldtektsmannen kan gå fri ved å gifte seg med offeret, stammer fra det islamske hijabimperativet: Kvinner må dekke seg til for ikke å friste menn. Hvis en mann blir fristet uansett om kvinnen er tildekket eller ei, er det kvinnens skyld som ikke har skjult fristelsen. Hvis hun blir voldtatt er det hennes feil. Men hun kan fjerne skammen og vanæren hun har påført seg selv ved å gifte seg med voldtektsmannen og derigjennom legitimere det han har gjort.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.