Christian Hesse. Foto: Gerhard Hund / Wikimedia Commons.

Selv om det store flertallet av befolkningen oppfører seg smittevern­messig eksemplarisk, reduserer ikke det koronasmitten så lenge et mindretall har en smitte­spredende adferd, sier den fremragende tyske matematikeren Christian Hesse i et intervju med Die Welt.

20 prosent av de smittede sørger for 80 prosent av smitten, er konklusjonen Hesse trekker basert på en matematisk smittemodell som bygger på data fra en rekke virologer.

Matematikeren mener at smittesituasjonen er i samsvar med Pareto-prinsippet, der 80 prosent av konsekvensene skyldes 20 prosent av årsakene. Det klassiske eksemplet er et marked der 20 prosent av kundene står for 80 prosent av omsetningen, som observert av den italienske økonomen Vilfred Pareto (1848–1923).

Hesse mener ikke desto mindre at hard lockdown har en smitteforebyggende virkning.

Dataene han har analysert, viser ellers at både avstand og munnbind reduserer sannsynligheten for smitte, samt at smitterisikoen innendørs er mye større enn utendørs.

Hvis man befinner seg uten munnbind innendørs på én meters avstand fra en person som er smittet med den britiske mutasjonen av koronaviruset, er sannsynligheten for selv å bli smittet på mellom fem og ti prosent, sier Hesse. Munnbind halverer risikoen, og det samme gjør en meters ekstra avstand, mens det å oppholde seg utendørs reduserer risikoen hele tjue ganger.

Ifølge Hesse kan tyskerne håpe på en retur til normaliteten i oktober, dersom 60–70 prosent av befolkningen er blitt vaksinert til da. Han frykter imidlertid at det ikke vil gå raskt nok.

 

 

Følg Document på Parler.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.