Inger Marie Munch (1868-1952), maleren Edvards yngre søster, var pianolærer av yrke. Som kjent arbeidet broren en del med fotografi – primært som en støtte for sine verker i andre teknikker.

I 1917 forærte han sin søster hva som er beskrevet som et mellomformatkamera – nærmere spesifikasjoner er ikke gitt.

I 1926 måtte Inger av helsemessige grunner gi opp virksomheten som pianolærer. Hun forteller selv:

Sommeren 1929 foreslo min bror, Edvard Munch, mig at jeg skulde fotografere våre gamle boliger på Grünerløkken. Jeg gjorde så og drog også op til Brekke og Kjelsås gård hvor vi bodde somrene 1875 og 76. Så fik jeg den idé å ta billeder langs hele Akerselven, fra dens begynnelse ved Oset i Maridalen og til dens utløp i Bjørviken. Da min bror tilbragte sine tidligste ungdomsår i Fossveien 7, er en del av hans første malerier fra utsikten og omegn der tatt med.

Det ble en bok av det, med i alt 135 bilder av Akerselven og omgivelser fra Maridalsvannet til havnebassenget, utgitt av N.W.Damm & Søn i 1932. I et brev til Inger fra Edvard leser vi:

Kjære Inger
Tak for Akerselven – Den ser jo udmærket pen ut – Gratulerer med den og med succesen
Jeg tænker nok Du får solgt mange exemplarer – Men hovedsaken er at den er blit så vellykket og interesant – Nu må Du jo kunne ha det roligt i Di{t}n vakre leilighed
Din hengivne
Edvard Munch

Akerselven er nå kommet i en ny utgave, takket være et samarbeid mellom Oslo Areal, Oslo Museum og Kom Inn, og har et forord av Vegard Skuseth, fotoarkivar ved Oslo Museum

Boken kan kjøpes i Oslo Museum (tidligere Bymuséet), og i Arbeidermuséet i Sagveien 28 i Oslo, like ved Beierbroen og «Hønse-Lovisas hus». Prisen er NOK 299,-.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.