edvard_munch_-_ovre_foss_in_winter_1881-82
Edvard Munch (1863–1944)
Olje på papir, 18,5 x 20 cm, privateie.

Bildet er malt omtrent samtidig med at den unge Edvard for alvor bestemte seg for å vie sitt liv til kunsten. Fra denne tiden kjenner vi et stort antall små studier – i realistisk stil – fra hans nærmiljø i Christiania. Skissene antyder lite om Munchs senere utvikling, men dokumenterer en betydelig begavelse og en sikker hånd.

Akerselvas mange fossefall drev en omfattende industri i tidligere århundrer, både kornmøller, papirmøller, sagbruk, veverier og spinnerier. Øvre foss finner vi i den bydelen som kalles Sagene. Bygningen til venstre i bildet er for lengst revet.

Den industri som fortsatt finnes, drives ikke lenger med vannkraft. Akerselva, som inntil midten av forrige århundre til dels fungerte som en åpen kloakk, er nå betydelig renere, og kan ikke lenger luktes på lang avstand.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂