Migranter ankommer Dover havn i en kystvaktbåt, 12. august, 2020. Foto: Matthew Childs / Reuters / NTB Scanpix

Regjeringen i Storbritannia burde ignorere kritikken fra useriøse «anti-rasister», og bare håndheve loven i migrasjons- og kriminalpolitikken, skriver Douglas Murray, kjent britisk forfatter og skribent.

Hundrevis av illegale kommer sjøveien til Storbritannia hver uke, og ingen har så langt blitt returnert. Murray begynner å bli lei:

The authorities help the people-smuggling networks by meeting the migrants a little way out in the Channel, assisting them off their flimsy vessels, and depositing them safely on British soil, where they can recover from the ordeal that is France.

Like the debate over stop-and-search, the discussion of what to do about law-breaking on this scale is hobbled at the start. Because unless you say ‘let in these tired and huddled masses’ then you will be accused of racism. Ponder out loud whether everyone from the developing world who wishes to move to the developed world is absolutely the same as a Jew fleeing Nazi Germany, and you will be accused of this same appalling vice.

For å stoppe dette, må myndigheter sende ut signal om at illegale migranter ikke er velkomne og ikke vil bli møtt med åpne armer. Murray viser til Australia og Danmark som forbilder i så måte:

When faced with a surge in illegal migration earlier this decade, the Australian government let it be known that anyone trying to break into the country would see their boat repelled and spend months on a lonely island. While the international media decried this decision, attempts to break into Australia dried up. Similarly, in 2016 the Danish parliament voted in a law that made it possible to take valuables from an illegal migrant up to the amount that their stay would cost the Danish taxpayer. There were howls from the foreign media, and while I don’t know of even one case where the law was enacted, it proved very helpful in sending a message.

Asylreglene i Europa er redusert til et spill for galleriet:

But immigration law has become a charade. By law none of the recent arrivals should be here. According to the Dublin Regulation, genuine asylum seekers ought to have claimed asylum in the first safe country they entered. By rights every arrival should be returned to France, who should return them to Italy (or whichever country they came in from), who should return them to the country in which they started.

Den eneste måten å stoppe overfarten til Storbritannia er klart og tydelig å gi beskjed om at alle som ankommer ulovlig vil bli returnert, og at de dermed har risikert liv og sparepenger til ingen nytte, skriver Murray. Det vil gi det rette signalet.

Dessverre har politikerne lagt seg flate for uærlige aktivister som misbruker rasisme-kortet:

The only way to stop the crossings would be to let it be known that everyone who tries to enter this country illegally will be returned, having risked their lives and wasted their savings. But no politician will suggest it, for the same reason that they fear discussing stop-and-search and other policies. Because to do so risks accusations of racism from insincere actors.

Murray selv er immun for diffuse anklager om rasisme i samfunnsdebatten, og mener regjeringen bør manne seg opp og bare håndheve regelverket:

When everything has become ‘racist’ then nothing is, and the government should ignore the critics and just do whatever will stop the law-breaking, on land or sea.

 

Kjøp Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.