En sykepleier legger inn prøver til analyse i en maskin på sykehuset Østfold Kalnes. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Forskning fra Universitetet i Bergen viser høyere spredning av koronaviruset innad i familier enn det en tidligere kinesisk studie har vist.

Tidligere har en kinesisk studie som har kartlagt smitterisiko blant familiemedlemmer, vist at 11 prosent av familiemedlemmene som testes, fikk påvist covid-19 smitte.

Men en norsk studie fra Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus, som nå er publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet Infectious Diseases, viser at smitterisikoen er nesten tre ganger så høy, melder TV 2.

– Vi har funnet langt høyere andel smittede i en studie vi har gjennomført her i Bergen. Den viser at i gjennomsnitt er 31 prosent av medlemmene i husstandene smittet, sier professor Rebecca Cox ved Universitetet i Bergen (UiB).

Hun forteller at de har studert familiesmitte blant 157 personer med påvist smitte i Bergen. Cox understreker at de har brukt en annen metode enn i den kinesiske studien.

– Vi har brukt blodprøver for å teste antistoff i blodet til pasienter og husstandsmedlemmer som kan påvise infeksjon over en lengre periode. Kineserne brukte en halsprøve som bare kan detektere virus i en kortere periode av 1–2 uker.

– Det ser ut som vår metode er mer sensitiv, forklarer Cox.
Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.