En sykepleier holder hånden til et for tidlig født barn.  Illustrasjonsfoto: Fredy Builes / REUTERS

Weekendavisen melder at Rigshospitalet i Danmark har hatt en kraftig nedgang i antall for tidlig fødte barn. Rigshospitalets Neonatalafdeling opplyser om intet mindre enn 90 prosent reduksjon i den perioden landet var mdr eller mindre nedstengt.

Forklaringen kan være at sosial distansering og andre smittevernsråd har ført til at færre infeksjoner er i omløp enn vanlig. Infeksjoner kan utløse ekstremt for tidlig fødsel, barn født før 28. svangerskapsuke.

Men en annen forklaring kan virke mer nærliggende, opplyser en talsperson for sykehuset:

«Men vi må også spørge os selv, om det har noget at gøre med den måde, vi lever på,» som klinikchef for Neonatalafdelingen Morten Breindahl siger. At gravide under nedlukningen har været hjemme og i en periode måske har haft en mindre stresset livsstil end den, de normalt har, når de farer af sted for at nå møder, aftaler og deadlines. Konkret har forskerne indsamlet data om 31.180 fødsler fra 2015-2020 og sammenholdt de relevante perioder. Når afdelingen ikke nævner, hvor få der blev født ekstremt for tidligt under nedlukningen, skyldes det, at tallet er så lavt, at det bliver uetisk, fordi man kan identificere de pågældende.

Dette skal det forskes mer på.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.