Sakset/Fra hofta

En britisk skolejente i byen Oxford har gått til sak mot kommunen for å hindre at transpersoner, i dette tilfellet gutter som identifiserer seg som jenter, skal få bruke jentetoalettene på de 493 skolene i kommunen.

En offisiell veiledning på 50 sider kalt Trans Inclusions Toolkit dekker 493 skoler i Oxford kommune. I denne veiledningen står det at barn, som er i tvil om sitt kjønn, skal kunne bruke det toalettet og den garderoben for det kjønnet som er nærmest deres egen identitetsoppfatning. Så langt det er mulig, skal transpersoner også få sove i de sovesalene som tilsvarer deres egen selvvalgte kjønnsidentitet, står det i kommunens veiledning.

En 13 år gammel jente tok saken til rettsalen. Hun sa at denne veiledningen var urettferdig og gjorde henne maktesløs. Det ville ta fra henne retten til privatliv fra det motsatte kjønn, sa hun. Jentene er ikke blitt spurt, sa hun.

‘I am very surprised that the council never asked the opinion of girls in Oxfordshire about what we thought before they published the toolkit.

‘Under these guidelines I have no right to privacy from the opposite sex in changing rooms, loos or on residential trips.

‘It makes me feel that my desire for privacy, dignity, safety and respect is wrong.

Hennes advokat, Paul Conrathe, kommenterte: “Dokumentet antok at alle kjønnsidentiteter er beskyttet under likestillingsloven. Det er ikke tilfelle.» Denne veiledningen utsetter jenter for større fare, sa han.

“The toolkit advised that biological boys could access girls’ toilets, changing rooms and dormitories on residential trips. Rather than protect and promote the welfare of children, it exposed girls, in particular, to a greater risk of harm. The High Court has already considered the toolkit and ruled that it is arguable that it is unlawful. Oxfordshire safeguarding board have done the right thing in withdrawing it. It was plainly legally indefensible.”

Jenta vant i retten og kommunen har nå trukket tilbake veiledningen og vil istedet følge nasjonalt regelverk for hvordan transpersoner skal ivaretas.
Flere andre kommuner har utgitt tilsvarende veiledninger til sine skoler. Disse er utgitt i samarbeid med organisasjoner for transpersoner.
At least a dozen councils, including Warwickshire and Barnsley, have issued similar guidance, backed by trans lobby groups. Parents forced Warwickshire to suspend its trans advice last summer after protesting that it “discounted” the rights of their daughters. The council is reviewing it.
Seksuelle overgrep og voldtekter på skolene har i mange år vært et problem i Storbritannia. BBC undersøkte saken i 2017:
The investigation found that 2,625 reported sexual offences, including 225 alleged rapes, carried out by under-18s on other children happened on school premises, including primary school playgrounds.
Også i fengslene er kvinner blitt voldtatt av transpersoner som «identifiserer seg» som kvinner.

Politikere er mest opptatte av saker som er «in». Jenters sikkerhet er ikke lenger prioritert nå som det er transpersoner som skal fremheves og ivaretas. For det er alltid noen som er mer «sårbare»

Politikere evner ikke å se konsekvensene av sin egen politikk og blir ledet av pressgrupper som tvinger sine saker igjennom. Noe er gått fullstendig galt når jenter må gå rettens vei for å føle seg trygge på skoletoalettet og i garderoben.

The Times     Oxford Mail     Daily Mail

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!