Nytt

Birmingham bystyre har varslet om en islamsk kampanje som pågår på skolene. De har mottatt dokumenter som viser at ikke-muslimske lærere blir utsatt for fiktive anklager slik at islamske fundamentalister kan få byttet dem ut med sine egne radikale lærere. Kampanjen skal ha vært gjennomført ved flere skoler og dokumentasjonen viser at det planlegges å utvide til andre byer som Manchester og Bradford.

Islamic fundamentalists are allegedly plotting to convert Birmingham schools so that children are taught according to strict Islamic codes by ousting teachers through a dirty tricks campaign and replacing them with radicals.

The city council and the Birmingham Mail have received documents which purport to show that jihadists – or those fighting against non-Muslims – are targeting schools and orchestrating false allegations against staff, including non-Muslims, in an operation dubbed Trojan Horse.

article-2575759-1C1AA86C00000578-276_634x421

Adderley barneskole i Birmingham er en av skolene hvor det mistanke om Trojansk Hest kampanje.

The documents claim to be leaked written correspondence from one Birmingham fundamentalist to another in Bradford and details plans to roll out Trojan Horse to Bradford as well as Manchester.

The letter states some Birmingham headteachers have already been forced out and predicts others will follow.

Once ousted, the Muslim fundamentalist group allegedly tries to install its own supporters in key positions to encourage the school to educate children on strict Islamic principles, including the segregation of boys and girls in some lessons.

En av de benyttede metodene er at skolene søker om akademi-status som fritar dem for kontroll fra lokale utdanningsmyndigheter og tillater dem å bli styrt etter religiøst rammeverk.

The alleged plot is said to involve recruiting Salafi parents and staff – hard-line followers of Islam – to help spread false allegations about school leaders, including claiming sex education is being promoted to Muslim schoolchildren or Christian prayers.

One passage in the documents states: ‘We have caused a great amount of organised disruption in Birmingham and as a result we now have our own Academies and are on our way to getting rid of more headteachers and taking over their schools.

‘Whilst sometimes the practices we use may not seem the correct way to do things you must remember this is a “Jihad” and as such all means possible to win the war is acceptable.’

Byrådet i Birmingham mottok dokumentene i desember og meldte deretter fra til politiet og Utdanningsdepartementet. Politiet bekrefter overfor Birmingham Mail at de har gjenopptatt etterforskningen av svindel ved Adderley Primary School etter at dokumentene dukket opp.

Dokumentene hevder at tidligere rektor Balwant Bains ved Saltney skole snart ville bli sparket. Det var riktig: Den høyt respekterte rektoren gikk av i november etter at en Ofsted (offentlig organ som fører tilsynet med skolene) rapport kritiserte hans påståtte dysfunksjonelle forhold til skoleledelsen.

article-2575759-1C1AA86800000578-275_634x427

Fundamentalister skal ha forsøkt å presse ut rektoren ved Regents Park school

Opposisjonspolitiker Liam Byrne, som er MP for Birmingham og i tillegg Shadow Education Minister, krever en umiddelbar etterforskning av dette sjokkerende og urovekkende jihadistplottet.

Vil de berørte lærerne og rektorene som har blitt utsatt for press og falske anklager tørre å stå frem? Mange skoler er involverte i denne saken og flere tidligere saker skal ha blitt gjenopptatt av politiet som følge av rapporten om den Trojanske Hesten.

Fempunktsplan for overtakelse av skolene:

  • Identify ‘target schools’ based in Muslim areas.
  • Select a group of Salafi parents within the school community. The letter says they are «most committed to Islam» and «once charged up they keep going for longer».
  • Install a governor within the school to «drip feed» ideals for a Muslim school
  • Identify «weak and disgruntled staff» and encourage them to complain so an external investigation is launched
  • Instigate an anonymous letter campaign to local MPs, education authorities and others

Hva skal man med konspirasjonsteorier når slike saker kommer frem i lyset?

Daily Mail

BBC