Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud har uttalt seg om vold og trusler knyttet til korona og understreket i mars at «politiet og påtalemyndig­heten må behandle slike lovbrudd med det alvor og den prioritet situasjonen krever.» Mens loven åpner for bot eller fengsel inntil fire år hvis overtredelse fører til tap av liv eller helse, er praksis langt mildere. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Hele 46 av 101 straffesaker Politidirektoratet har merket som knyttet direkte til koronapandemien, er brudd på spesiallovene innført for koronautbruddet.

Det viser en oversikt fra direktoratet, som har sett gjennom lovbrudd mellom 9. mars og 12. april, ifølge Bergens Tidende. Koronasituasjonen kan ses på som utløsende faktor i 101 straffesaker.

46 av sakene er brudd på karantene, isolasjon og opphold på fritidseiendom, og dermed brudd på spesiallover som ble innført etter at pandemien brøt ut. Her er det flere som har dratt på fest, på hytta eller folk som har søkt kontakt med andre selv om de skulle ha vært i isolasjon etter å ha vært smittet.

14 av sakene omhandler trusler. En mann i Oslo ble for eksempel tiltalt for vold og trusler mot offentlig tjenestemann etter å ha spyttet på politibetjenter, samtidig som han ropte «korona». I Oslo tingrett ble han dømt til 75 dagers fengsel etter å ha fått saken behandlet i hurtigdomstolen.

Åtte saker gjelder hensynsløs atferd. For eksempel fikk to personer i Innlandet politidistrikt fikk hver sin bot på 20.000 kroner for å ha spyttet på eller hostet mot andre personer.
Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.