I Sør-Korea oppdages nye smittetilfeller blant pasienter som er erklært friske. De svært lave smittetallene nasjonalt gjør at eksperter tror viruset reaktiveres hos denne pasientgruppen, snarere enn at de er smittet på nytt. Reuters / Kim Hong-Ji / NTB Scanpix

Seoul, Sør-Korea: minst 222 mennesker har testet positivt for viruset igjen etter å ha blitt erklært friske, og eksperter er usikre på hvorfor. Det store spørsmålet er hvorvidt de er smittet på nytt eller om viruset reaktiveres.

Enkelt sagt vil en reaktivering bety at en person med COVID-19 likevel ikke har klart å bekjempe viruset etter å ha sett ut til å bli frisk. Å bli gjeninfisert vil bety at et individ har kommet seg helt, men deretter smittes av viruset på nytt, skriver Aljazeera, som har intervjuet sørkoreanske viruseksperter.

Bare åtte nye tilfeller av viruset ble bekreftet i Sør-Korea mellom 22. og 23. april, snaut to måneder etter det som da så ut til å ha vært toppen av utbruddet. Men med omtrent 78 prosent av de som testet positivt nå erklært friske og løslatt fra karantene, er forskere usikre på muligheten for at de som hadde COVID-19 har blitt smittet igjen.

Ingen feil i testene

Eksperter i Sør-Korea ser ikke ut til å tro at feilen ligger i testene deres, som nå eksporteres i store kvanta. Minst 120 land har etterspurt koreanske COVID-19-tester som import eller humanitær hjelp, mens Sør-Korea eksporterte tester til en verdi av 48,6 millioner dollar i mars.

– Få forskere mener at dette faktisk er et tilfelle av reinfeksjon eller et spørsmål om nøyaktighet i testene. Mange ser på dette mer som en virusreaktivering, sa Hwang Seung-sik, epidemiolog ved Seoul National University til nyhetskanalen.

–Egentlig bruker Sør-Korea også strengere standarder for hva som regnes som fullstendig tilfriskning, sammenlignet med andre land. Gitt den høye nøyaktigheten av testsett og volumet av tester som utføres, er ikke disse mange tilfellene av reinfeksjon eller reaktivering et høyt tall, la han til.

Forstyrret immunforsvar

I stedet tror eksperter det kan være et spørsmål om hvordan individets immunsystem fungerer. Noen pasienter som ble smittet med COVID-19 kan oppleve et tilbakefall på grunn av andre underliggende helsetilstander og svakt immunforsvar. Forskere tror også at noen pasienter fremdeles kan ha viruset i kroppen lenger enn den forventede 14-dagers perioden.

– Heller enn en feil i testsettene, tror jeg at dette problemet kan skyldes en forskjell i immunforsvarets funksjon mellom individer, sier Dr Roh Kyung-ho, lege ved National Health Insurance Ilsan Hospital i Seol.

– Vi er i en situasjon hvor det fremdeles ikke er effektiv behandling eller kur mot viruset, og folk kan variere i hvor lang tid de har viruset i kroppenm enten det er en måned eller seks uker, sa Roh til nyhetskanalen.

Så langt antyder tidlig forskning fra leger i Kina og USA at koronaviruset kan skade lymfeorganer, eller T-lymfocytter, cellene som hjelper til med å opprettholde et sunt immunsystem. Det samme har immunforsvar-professor Anne Spurkland poengtert i Harvest etter gjennomgang av tilgjengelig forskning:

Jeg vil ikke ha en sykdom der viruset ikke bare smitter luftveiene, men kanskje også mine egne immunceller.
Jeg vil ikke ha et virus som fjerner eller forstyrrer de signalene og cellene som holder immunforsvaret i balanse.
Jeg vil ikke bli utsatt for et immunforsvar som ikke lenger er nøye kontrollert, men som i stedet er blitt uforutsigbart og lunefullt og som kanskje bringer kroppen min til randen av kollaps.

Til Aljazeera sier epidemiolog Hwang at hovedårsaken til å skille mellom reinfeksjon og reaktivering, er at dersom det var reinfeksjon, ville det bety at immunsystemet i menneskekroppen ikke har bygget immunitet på riktig måte mot COVID-19.

– Konsekvensene av det ville bety at vi ville ha vanskeligheter med å kontrollere epidemien og utvikle vaksiner eller andre midler i fremtiden.

Forskeren mener at en reaktivering av viruset gir et langt bedre scenario enn potensiell reinfeksjon. Dersom det viser seg at pasientene er smittet på nytt, vil det komplisere innsatsen for å utvikle en vaksine.




Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.