Demonstrasjon mot norsk medlemskap i EUs energiunion foran Stortinget den 19. mars 2018. Foto: Nei til EU / Flickr

Nei til EU anker Acer-saken til Høyesterett etter at lagmannsretten forrige uke avviste søksmålet mot staten.

Nei til EU har saksøkt staten fordi de mener Stortingets Acer-vedtak bryter med grunnloven. Søksmålet ble avvist av Oslo tingrett i oktober i fjor og av Borgarting lagmannsrett forrige uke.

Begge rettsinstanser ga staten medhold i at søksmålet ikke har rettslig interesse. Nå anker Nei til EU saken videre til Høyesterett.

– Å ta kontroversielle vedtak til domstolene må være en demokratisk rett for enhver borger og organisasjon. Å avvise søksmålet er å innsnevre de demokratiske rettighetene, sier Nei til EU-leder Kathrine Kleveland.

Kjernen i saken er Stortingets vedtak fra våren 2018 om samtykke til at Norge slutter seg til EUs tredje energimarkedspakke. Nei til EU mener Stortingets vedtak ble gjort i strid med Grunnloven.

– Nav-skandalen har vist behovet for rettslig prøving av hvordan EØS-regler gjennomføres i Norge. Det er uforståelig at retten ikke ser ut til å ha tatt disse erfaringene inn over seg, slik at utilsiktede konsekvenser på energiområdet kan avverges på et tidlig stadium, sier Kleveland.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Kjøp T-skjorter her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.