Nederlands justisminister Ferdinand Grapperhaus. Foto: Yordan Simeonov / Wikimedia Commons.

Asylsøkere som kommer til Nederland, utgjør i øyeblikket en trussel mot folkehelsen, og justisdepartmentet har derfor bestemt at landet ikke vil ta imot asylsøkere de neste to ukene, kunngjør Nederlands justisminister Ferdinand Grapperhaus i et brev til parlamentet.

Justisdepartementet anser det som en risikofaktor at myndighetene ikke vet hvor asylsøkerne har befunnet seg langs sin vei, opplyser de Volkskrant.

Asylsøkere som kommer til Nederland, må normalt melde seg ved et landsdekkende tilmeldingssenter i Ter Apel i Groningen. Her finner identifisering, registrering og helsesjekk sted. Etter en tid blir asylsøkere intervjuet av immigrasjonsmyndigheten (IND), som avgjør om de har rett til opphold. Hele denne prosessen er blitt stanset som følge av koronaviruset.

Dette er et tilfelle av force majeure, mener justisministeren.

Det er ikke klart ennå hva som vil skje med asylsøkere som melder seg i Ter Apel fra mandag, hvor det søndag kom seksti personer, skriver den nederlandske avisen.

 

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.