Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H). Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Justisdepartementet vil åpne for å DNA-teste utlendinger i saker som familiegjenforening, melder NRK.

Justis- og beredskapsdepartementet foreslår for Stortinget å endre utlendingsloven slik at utlendingsmyndighetene kan pålegge enkelte utlendinger og referansepersoner å avlegge en DNA-test.

Det er særlig aktuelt i saker som familiegjenforening, der man vet at det har forekommet at personer utgir seg for ektefeller, men som ikke er det.

– Mange søker om familiegjenforening. Pålegget vil gjelde i saker hvor identiteten er usikker, enten fordi vi tror noen prøver å lure oss eller fordi noen har problemer med å skaffe dokumentasjon, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Fra 1990–2015 fant 141.300 flyktninger veien til Norge og fikk opphold. 23.500 av disse har fått 45.100 familiemedlemmer hit, viser tall fra SSB.

Slik praksis er i dag, kan myndighetene be om DNA-testing, men det er frivillig. Personene som nekter, har mindre sjanse for å få godkjent familiegjenforening.

NRK spør om det er nødvendig med et så inngripende tiltak.

Ja, mener Monica Mæland. Det er også til fordel for dem som søker at fakta blir etablert. Når testen er utført, blir alle data destruert.

NOAS er også skeptisk og mener at Norge er blant de strengeste på familiegjenforening, men avslutter med:

– Vi har stor forståelse for at det gjøres i mange situasjoner hvor det er vanskelig å dokumentere familietilhørighet, sier generalsekretæren.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.