Tidligere biskop Gunnar Stålsett og Lula Tecle i rettssal 227 i Oslo tingrett 19. desember. Stålsett ble dømt til betinget fengsel og bot en tilståelsessak for å ha brukt den ureturnerbare asylsøkeren Lula Tecle til å arbeide for seg. Nå kan det se ut som om regjeringen er på gli i samme retning: Folk med langvarig opphold skal få søke arbeid. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 

Justisminister Monica Mæland (H) har bedt utlendingsmyndighetene om å utsette tvangsretur av utlendinger med lang oppholdstid i Norge inntil videre.

Justis- og beredskapsdepartementet sendte forslag til endringer i utlendingsforskriften om en engangsløsning på høring mandag kveld. Forslaget innebærer at utlendinger med lang oppholdstid i Norge kan få oppholdstillatelse.

– Å få oppholdstillatelse vil være positivt for den enkelte, som blant annet vil få mulighet til å arbeide og forsørge seg selv, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Mens høringen pågår, har Mæland instruert utlendingsmyndighetene om å utsette tvangsretur i de aktuelle sakene.

En 63 år gammel etiopisk kvinne som har bodd i Norge i 18 år, søkte i desember om å få bli i landet under regjeringens nye lovgivning, men ble i forrige uke pågrepet av politiet og hentet til Trandum for utsending, skriver Dagbladet. Vedtaket gjør at hun slipper å bli tvangsutsendt i påvente av det nye regelverket.

– Jeg er glad for at regjeringen nå stopper utsendelsene av dem som kan omfattes av reglene som kommer, slik at de får mulighet til å bli vurdert for amnesti, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

I Granavolden-plattformen heter det at regjeringen skal «legge til rette for en engangsløsning for eldre, ureturnerbare asylsøkere som har bodd lenger enn 16 år i Norge.»

Det betyr at en person som er 47 år og har vært i Norge i 18 år, vil kunne søke om opphold. Det samme vil en person som er 35 år, men som har vært 30 år i landet.

2021 er satt som grense for å søke, fordi det er da inneværende stortingsperiode utløper.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.