Sakset/Fra hofta

Universitetet i Agder, campus Kristiansand. Foto: Bjoertvedt / Wikimedia Commons.

Studentparlamentet ved Universitetet i Agder (UiA) forsøker nå å få universitetet til å slutte å bruke lokaler eid av menigheter.

I høst ble det kjent at Studentorganisasjonen i Agder reagerer på at UiA leier forelesningssal i Q42, ­pinsemenigheten Filadelfias ­lokaler, i Kristiansand.

Q42 er Filadelfia Kristiansands hotell- og konferansesatsing, og innebærer et stort økonomisk løft for menigheten. Reaksjonen fra Studentorganisasjonen minner om Norges Håndballforbund som ikke vil leie Oslofjord Arena på grunn eiernes (Brunstad Christian Church) klassiske kristne tro.

Nå har Studentparlamentet ved UiA ifølge Vårt Land vedtatt en resolusjon om at universitetet bør kutte bruken av lokaler som er eid av menigheter. Det handler om studenter som føler seg «fremmede» i kristne lokaler, og vissheten om at de støtter driften til pinsemenigheten. Benedicte Nordlie, leder i Studentorganisasjonen i Agder (STA), sier til Fædrelandsvennen:

I tillegg til at studenter kan føle seg fremmede i lokalene til Filadelfia, bidrar UiA gjennom å leie lokalene til å finansiere driften av Q42. Dermed støtter universitetet også Filadelfia og det menigheten står for økonomisk.

Ønsker religionsnøytrale lokaler

Studentparlamentets resolusjon «Et religiøst- og livssynsnøytralt undervisningslokale» ble onsdag enstemmig vedtatt. Her konstaterer studentene at de ikke ønsker at universitetet bruker undervisningslokaler som eies av menigheter eller andre livssynsorganisasjoner.

Vil gå som normalt

UiA sier ifølge Vårt Land at de vil vurdere praksisen, men at undervisningen som er lagt til Q42 i februar, går som normalt.

Hva vi er vitne til, er en nymoralistisk kamp Universitetet i Agder som akademisk institusjon burde ha gått i bresjen for å bekjempe. Å gi etter for krav som dette gjør dagens studenter fullstendig ubrukelige i det samfunnet de senere skal arbeide i. Studentene forstår ikke at de også representerer et livssyn, og dermed, etter egen logikk, utgjør en fare for seg selv.

Reaksjoner som Norge IDAG har innhentet, peker også på mørkere sider. «Diskriminerende og trakasserende» er blant ordene som brukes.

Professor i økonomi Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) legger ikke fingrene imellom:

– Da blir det svært vanskelig for meningsminoriteter å eie næringseiendom. Og det blir vanskelig for dem som vil samarbeide med dem. For meg minner dette om forbudet mot jøder i middelalderen. Da ble det ikke bare forbudt for jøder å eie noe, men også å samarbeide med jøder. Jeg er forskrekket over at de som boikotter ikke ser det selv, sier han til Norge IDAG.

Hvis man skal boikotte alle man er uenige med, vil storsamfunnet bryte sammen, sier Minerva-journalist Andreas Masvie til avisen.

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 299 til 210 kroner!