Sakset/Fra hofta

Midt under markeringen av 75-årsdagen for befrielsen av Auschwitz presterer en av BBCs mest erfarne reportere, Orla Guerin, å blande Holocaust og «okkupasjonspolitikken». Det er ikke første gang hun tråkker i salaten, og BBC unnlater å kritisere henne.

Dermed blir Guerins uttalelse til noe langt mer enn et overtramp. Det blir en. policy BBC som institusjon står bak.

På sikt undergraver det tilliten til public service-institusjonen.

Det var under et innslag om Holocaust at Guerin gjorde den fatale koblingen. Hun hadde intervjuet en overlevende – dem er det ikke mange igjen av – og klarte å dra inn Israel og forholdet til palestinerne, som i Guerins øyne er «okkupasjon».

After interviewing a tearful Holocaust survivor whose entire family was murdered in death camps, Ms Guerin ended her report by showing images of young Israeli soldiers entering Yad Vashem, the World Holocaust Remembrance Center in Jerusalem. In a voiceover she said: “The State of Israel is now a regional power. For decades it has occupied Palestinian territories.

“But some here will always see their nation through the prism of persecution and survival.”

Guerin gjør to fatale feil: Hun blander dagsaktuell politikk inn i minnet om den verste forbrytelsen i historien. Implisitt oppkaster hun seg til moralsk dommer over jødene, som ikke klarer å se seg selv som okkupant, men lever i rollen som offer og forfulgt.

Det er en meget simplistisk oppfatning av israelerne. De klarer utmerket godt å se sin rolle i forhold til palestinerne og trenger ikke utenforstående til å fortelle dem det. Israelere reagerer på den nedlatende holdningen: Som om en BBC-reporter forstår noe de selv ikke klarer. Det er særlig dette siste som gjør at israelere har fått vestlige journalister opp i halsen. De vet best og de dømmer med den største selvfølgelighet.

At Guerin tør å si dette etter et intervju med en Holocaust-overlevende, sier noe om at hun er totalt ureflektert. Hun forstår ikke hvor hun er og hvem hun er.

Reaksjonene var derfor sterke, ikke bare i Israel. En tidligere kringkastingssjef for BBC sa uttalelsen var ekstremt malplassert og ufølsom og at den er så alvorlig at den sittende ledelsen må ta avstand fra den.

Meanwhile former BBC chairman Lord Grade called on Lord Hall of Birkenhead, the corporation’s director general, to announce whether he supported or disavowed Ms Guerin’s remarks.

“It was an extremely gratuitous and insensitive piece of commentary,” Lord Grade told the Telegraph.

“In the circumstances I believe that the director general – as the editor-in-chief – should say publicly whether he supports what was said.”

Men BBC tok ikke rådet til seg.

A spokesman for the BBC said: “The brief reference in our Holocaust report to Israel’s position did not imply any comparison between the two and nor would we want one to be drawn from our coverage.”

Det er ikke første gang hverken Orla Guerin eller BBC anklages for å være forutinntatt mot Israel og jøder. Det ble i sin tid nedsatt en kommisjon som skulle granske BBCs dekning, men BBC har brukt 2,5 million kroner på å hindre at den blir offentlig.

The BBC appointed Malcolm Balen, a former editor of the Nine O’Clock News, to produce an internal report in 2004 examining whether the corporation was biased in its coverage of the Israel-Palestinian conflict. It then spent £200,000 on a successful eight-year battle to suppress the report’s findings.

BBC har beveget seg politisk mot venstre og har de senere år gjennomgått en «hardening», en sementering av holdninger som gjør den mer propagandistisk. BBC er åpent anti-Trump, pro-klimasak, pro-islam, pro.LQBT og mot høyrepopulisme og for sensur av de gale meningene.

Samme utvikling har NRK, DR og SVT gjennomgått.

Boris Johnsons knusende seier burde være en advarsel: Når en public service-institusjon ikke lenger tjener folket som betaler for moroa, sitter den på oppsigelse. Det hjelper ikke om den overøses med penger av en statsråd son er politisk på linje.

 

 

Israel accuses the BBC of ‘belittling the Holocaust’ on eve of major Auschwitz ceremony

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.