Tavle

I moteindustrien er det ingen mangel på dem som hiver seg på islamiseringstoget. Prisen for «Årets Look» under Elle-gallaen i Paris gikk nylig til influenseren Imane Asry, som har mer enn 150.000 følgere på sin Instagram-konto, kalt @fashionwithfaith.

Asry, som kaller stilen sin for «Scandi-modest-chic», er kledelig beskjeden på islams vegne:

– Det betyder så oerhört mycket för mig, som liten vågade jag inte drömma om något i närheten ens. Jag var helt övertygat om att någon som såg ut som jag inte kunde tilldelas en sådan utmärkelse. Att som synligt muslimsk kvinna dessutom ha en påverkan i mode-Sverige känns nästan overkligt! Det gör mig så glad att se sådana förändringar i en annars väldigt ytlig och homogen bransch.

Men hun har også et politisk program:

– Jag tror att min stil når ut till och inspirerar så många, inte bara muslimska kvinnor. Men även att många kan identifiera sig med mitt arbete. Detta är ett kvitto på att det är mer än på tiden att vi börjar normalisera hijaben i modeindustrin.

Ved en tidligere anledning har hun heller ikke gått av veien for anklager om diskriminering etter å ha mottatt kritiske kommentarer til sin bruk av hijab.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!