Nytt

Rundt 80 graver på den jødiske gravlunden i Randers var veltet eller griset til med grønnmaling 10. november. Foto:  Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Et ledende medlem av Den nordiske motstandsbevegelse er blant to pågrepne for helgens hærverk mot jødiske symboler i Danmark, melder danske TV2.

Jacob Vullum Andersen sto offentlig frem i TV2 Østjylland søndag og sa at han ikke hadde noe med hærverket å gjøre, men at han støttet handlingene.

Et jødisk par i Silkeborg våknet til at en jødestjerne var klistret til postkassen, maken til dem nazistene påla jøder å bære. Sparekassen Kronjyllands bygning ble også griset til. Den har en Davidsstjerne som utsmyktning. Men met omfattende var vandaliseringen av gravlunden i Randers. Den vakte internasjonal oppsikt.

Andersen uttalte:

– Vi synes, det er positivt, at folk omsider er begyndt at vågne op til en erkendelse af, at magtjøder og jødisk infiltration i samfundet er yderst skadelig og uønsket, sagde den nu anholdte nynazistleder.

Den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp uttalte at han trodde det var organiserte nazister som sto bak aksjonene som fant sted i både Danmark, Sverige og Finland.