Sakset/Fra hofta

Fra Fadime Sahindals grav på Gamla kyrkogården i Uppsala i forbindelse med den æresdrepte jentas begravelse den 5. februar 2002. Foto: Peter Hoelstad / Scanpix.

Hva sier det om en kultur at en betydelig andel mener det å drepe kvinner som angivelig har skadet familiens eller klanens ære er mer ok enn å akseptere homofili? Trenger Norge og Europa flere bærere av en slik voldsforherligende kultur? Hvis svaret er ja: Hvorfor?

BBC har gjennomført en omfattende kartlegging der mer enn 25.000 personer i ti arabiske land samt palestinsk territorium er intervjuet. Resultatet kalles «The Arab Barometer», og bekrefter det som mange i Norge og Vesten forøvrig arrogant avfeier som fordommer.

Landene som inngår i undersøkelsen er Tunis, Libya, Algerie, Libanon, Marokko, Egypt, Sudan, Jordan Irak, Jemen og altså det BBC kaller «Palestinian terrirories» og forkorter MENA (Middle East and North Africa).

BBC starter med å presentere det som er undersøkelsens eneste lyspunkt: De yngre er blitt litt mindre religiøse enn før.

Since 2013, the number of people across the region identifying as «not religious» has risen from 8% to 13%. The rise is greatest in the under 30s, among whom 18% identify as not religious, according to the research. Only Yemen saw a fall in the category.

Men fremdeles regner altså ca 80-90 % av befolkningen seg som religiøse, og med islam som religion i betydningen av religiøs er det langt frem til gode kår for f.eks. ytringsfrihet og en aldri så liten karikaturtegning av Muhammed. For ikke å snakke om dem som ønsker å forlate religionen.

Ikke overraskende er kvinnesynet svært gammeldags. Den fjerne tanken om en kvinne som statsoverhode er riktignok ikke helt fremmed for ca 50-75 % av befolkningen i regionen. Unntaket er Algerie der bare ca. 35 % synes det er greit med en lokal variant av Erna Solberg.

Men innen husets fire vegger og innen familien og klanen er det imidlertid mennene som styrer:

But when it comes to domestic life, most – including a majority of women – believe that husbands should always have the final say on family decisions. Only in Morocco did fewer than half the population think a husband should always be the ultimate decision-maker.

For stolte Pride-dansende deltagere som Jonas og Raymond og alle de titusener andre, må mange muslimers syn på homoseksualitet være (nok) et sjokk. Det blir direkte groteskt når man sammenligner mange islam-troendes syn på såkalt «æresdrap» og sammenligner dette med deres syn på homofili:

Generelt er aksepten av homofili ekstremt lav i hele MENA-regionen, og selv i et land som Libanon som mange (feilaktig) regner som mer sosialt liberalt enn nabolandene. Og når det er mer akseptabelt å drepe noen enn å akseptere andres legning – hva har Norge og Vesten å lære av en slik kultur? Null og niks.

Undersøkelsen spør også om respondentenes syn på henholdsvis Putin, Trump og Erdogan. Resultatet er kanskje ikke overraskende, men bør definitivt få flere til å innse at verden har andre syn på politikk enn dem som forfektes av politikerne på Stortinget:

Every place surveyed put Donald Trump’s Middle East policies last when comparing these leaders. By contrast, in seven of the 11 places surveyed, half or more approved of Turkish President Recep Tayyip Erdogan’s approach.

Lebanon, Libya and Egypt ranked Vladimir Putin’s policies ahead of Erdogan’s.

Derfor er det heller ikke overraskende at Israel og USA er ansett som regionens største trusler, med Iran på en tredjeplass.

På spørsmål om migrasjon svarer flertallet av de med reiseplaner at de ønsker seg ut av MENA-regionen og til Europa, Nord-Amerika, Gulf-statene eller andre land. Kun et lite antall ønsker å flytte internt i land i Midt-Østen.

The number of those considering leaving for North America has risen, and while Europe is less popular than it was it remains the top choice for those people thinking of leaving the region.

I alle de elleve landene ønsker mellom 20 % og 50 % å emigrere. I Sudan ønsker ca. halvparten av landets ca. 40 millioner innbyggere å emigrere.

In every place questioned, research suggested at least one in five people were considering emigrating. In Sudan, this accounted for half the population.

Economic reasons were overwhelmingly cited as the driving factor.

Respondentene anser seg i all hovedsak ikke som flyktninger. Man kan altså med rette snakke om primært migranter, som ikke må fortrenge reelle flyktninger fra deres rettmessig plass i køen.

Men i konkurransen om å gi mest mulig «godhet» til så mange migranter som mulig, drukner de ekte flyktningenes rop om hjelp i støyen fra alle dem som tror at Europa og Vesten forøvrig er bedre tjent med å hjelpe noen få mennesker her enn mange mennesker der.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 199 til 150 kroner!