Sakset/Fra hofta

Fra demoen foran Stortinget søndag 8. september. Foto: Document

Søndag 8. arrangerte den nye organisasjonen Motvind.org sin varslede vindkraft-protest foran Stortinget. Anslagsvis rundt 500 mennesker hadde samlet seg, og protest-plakatene tydet på at flere hadde reist langt fra små kommuner for å delta. Motvind har samlet flere tusen tilhengere på bare noen få dager, og vindkast-motstanden øker raskt i Norge.  Likevel var det sider av denne protesten som ga grunn til ettertanke.

Parolene under protesten var tildels tverrpolitiske, men likevel forbausende ensidige: Vindkraft-motstanden handler nå nesten utelukkende om naturvern og miljø: Rasering av uberørt natur. Fugledød. Utsikt. Lydforurensing. Ødeleggelse av næringsgrunnlag for turisme og reindrift. Dette er naturligvis superviktige saker, som fullt forståelig vekker engasjement og raseri siden de er så konkrete og synlige:

Det er lett å få folk flest til å forstå at en 200 meter høy vindmølle ikke hører hjemme i norsk natur. Og enda mindre når det blir 20, 40 eller 100 av dem. Det er bare ni år siden kraftlinjen mellom Sima og Samnanger i Hardanger vakte en enorm og opphisset debatt om «monstermaster». Vindturbiner er ti ganger verre, og enda mer bekymringsverdig: De er fullstendig unødvendige! Norge trenger ikke vindkraft, og den lille kraften møllene skaper, er så tilfeldig at den ødelegger stabile strømnett. Det viser flere tiår med tall og data fra USA, Danmark, England, og ikke minst Tyskland helt entydig.

Og det er dette som får brynene til å rynke seg:

De økonomiske, realfaglige og tekniske problemene rundt vindkraft var så godt som fraværende i denne protesten. Selv om disse problemene er langt mindre synlige og konkrete enn visuell forurensing og døde fugler, utgjør de en mye større trussel mot Norge som helhet – siden disse faktorene vil ramme alle borgere og alt næringsliv hardt med stigende strømpriser, redusert stabilitet og utrolig nok: Strømmangel.

Det er dermed helt feil å si at vindkraften bare rammer folk langs kysten. Den rammer absolutt alle i Norge, og har gjort det lenge gjennom sekkeposten «nettleie» på enhver strømregning. Det er her subsidiene gjennom «grønne sertifikater» er regnet inn, og siden «nettleie» gjerne utgjør halvparten av strømregningen, blir alles økonomi rammet hver måned. Likevel var det ikke en eneste protest mot dette å se. Det å nærmest overse dette, svekker kampen mot vindkrafta. Og det er en annen ting:

En ny Alta-aksjon?

Kampen mot vindkrafta blir stadig oftere omtalt som en ny «Alta-aksjon», og indeed: Samiske aktivister var på scenen og poengterte nettopp det. Publikum var på mange måter en kloning av 80-tallets protestanter, iblandet alt som kunne krype og gå av naturvernorganisasjoner og grønne politiske retninger…som dessverre også har blitt litt for ensbetydende med venstresiden. Men kampen mot vindkrafta kan ikke politiseres og overtas av venstresiden. Det svekker også kampen.

Rødt har lenge gått i spissen for kritikken mot vindkraft. De fungerer som en motor for resten av venstresiden og naturvernorganisasjonene, som sjelden så tverrpolitiske som de selv tror. Det kan få velgere på høyresiden til å vende ryggen til vindkraftmotstanden, eller skape en ekskludering av folk på høyresiden, under dekke av at vindkraftutbyggingen er skapt av kapitalister på høyresiden. Dette er helt feil: Vindkraftutbyggingen i Norge er skapt av tverrpolitisk dumskap, inkompetanse, klimahysteri og grådighet.

De som er for vindkraft er enten totalt uvitende, eller de jobber for vindkraft-industrien

Vindkraftutbyggingen i Norge er siste ledd i en over tjue år lang kjede av politiske fenomen: Den er basert på dereguleringen av kraftmarkedet samt den påståtte klimakrisen, som igjen har skapt den grønne bølgen, som har konstruert en mytologi om et «grønt skifte» i verden, som igjen har skapt vinkraftboomen i Tyskland, som igjen har spredd seg til hele EU-riket, som igjen har skapt ACER, som igjen har skapt kravet om flere overføringskabler, som igjen har ført vindkraftsvindelen til Norge. Og akkurat som andre «vindkraft-satsninger» gjennom de siste 40 årene, drives boomen frem gjennom subsidier, og helt uten risiko eller ansvar. Men her er paradokset:

Fundamentet for vindkraftpolitikken er altså dereguleringen av kraftmarkedet og klimahysteriet. Det ene står høyresiden bak. Det andre står venstresiden bak, og begge sider har systematisk dyrket denne politikken frem i 30 år – og ingen kan få nok.  Så problemet biter seg selv i halen, og ingen er uskyldige.

Dette ser man ekstra tydelig ved å titte på bildene fra «Klimabrølet» for et par uker siden. Der var det kanskje 2-3000 som forlangte mer «klimapanikk»…som innebærer mer grønt skifte, altså mer vindkraft. It‘s a mess. Var det derfor det var færre tilstede på denne demonstrasjonen enn under «Klimabrølet»? Blir dette for mye for folk? For forvirrende?

Motvind.org må holde tungen svært rett i munnen hvis de skal vinne denne kampen på vegne av folk flest. Da må de være dønn ærlige, og de må  invitere og forene velgere fra Rødt til Frp under et felles mål – og i dagens politiske situasjon fremstår det nesten like usannsynlig som trolldom. Ikke minst når både MdGs klimasprø klorofyllkommunister og Høyres politiske elite pisker opp til stadig mer klimahysteri og «grønt skifte», og dermed løper turbokapitalistene i vindkraft-industrien sitt ærend. Yeah…it‘s a mess.

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.