Nytt

Velgerne i nord flykter fra Arbeiderpartiet i store skarer – til fordel for Senterpartiet. Frustrasjonen over partiet som lenge dominerte landsdelen er stor: – Det koker i folk, sier tidligere Ap-politiker.

To ferske målinger i henholdsvis Nordland og Finnmark/Troms viser at det er Senterpartiet som tjener på Aps fall. Senterpartiet har nå flertall i alle de tre nordnorske fylkene ifølge målingene, skriver NRK.

I målingen for Finnmark og Troms går Ap litt frem (+1,4), men venstresiden styrker seg ikke samlet sett; SV går tilbake 1,1, og Rødt står på stedet hvil.

I Nordland øker Rødt og SV med rundt 1 prosentpoeng hver, men er ikke i nærheten av å veie opp for Aps ras (-9,0). Ap får 24 i målingen, Sp 25,2 etter en fremgang på hele 14 prosentpoeng.

Forøvrig faller Høyre i Nordland; 17,1 (-4,4), mens Frp øker til 11,7 (+3,3).

Aps dominans: 53 av 87 ordførere

Arbeiderpartiet har i nesten hele etterkrigstiden stått sterkt i nord, men står nå i fare for å miste mange ordførere. I Troms og Finnmark svarer 24 prosent at de ville stemt Senterpartiet, i Nordland altså enda flere.

Ap har 53 av 87 ordførere i Nord-Norge. I Nordland 25 av 44, i Troms 12 av 24 og i Finnmark 16 av 19. Hvis målingen hadde vært valgresultat ville Ap mistet svært mange av dem.

– Ap er «out of touch»

Hva har skjedd i Nord-Norge? NRK har snakket med Nina Haraldsø, som sier hun «kommer fra en skikkelig Arbeiderparti-familie. Vi har vært det i generasjoner»:

– Jeg lærte meg «Internasjonalen» på bestefars kjøkken, liksom! Men jeg fikk nok.

Haraldsø har representert Arbeiderpartiet i kommunestyret i Alstahaug, men det er flere år siden. Nå har hun meldt seg ut:

– Det handlet først om håndteringen av Giske-saken, men partiet har også sviktet i distriktspolitikken. De snakker ullent, mens vi kjemper for livet.

Den 101 år gamle lærerutdanningen på Nesna er nedlagt, og sykehuset i Sandnessjøen er foreslått nedlagt. Nina Haraldsø er fortvilet:

– Vi slåss for livene våre her ute. Vi slåss for at ungene våre skal ha lærere, for at gravide skal føle seg trygge og vi ikke skal dø hvis ulykken er ute. Jeg er oppriktig redd. Det koker i folk. Men Arbeiderpartiet «toucher» ikke dette.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.