Senterpartiet mister halvparten av velgerne i nord. Ti måneder etter at de var største parti i landsdelen, sitter de igjen med en oppslutning på 8–9 prosent i Troms og Finnmark. Også Ap går tilbake, og Rødt er målingens store vinner.

Rødt har mer en doblet sin oppslutning. Men også Høyre går kraftig frem. Velgerne har tydeligvis allerede glemt de åtte årene med Solberg ved roret.

Arbeiderpartiet går også kraftig tilbake. Nordlendingene har tydeligvis ikke sansen for Støre & co. I Finnmark er tilbakegangen på 4,2 prosentpoeng. I Troms er tilbakegangen større, 7,4 prosentpoeng.

Men Senterpartiets fall er den store nyheten.

For Senterpartiet kunne kontrasten knapt vært større. Det er mindre enn ett år siden en måling plasserte dem som klart største parti i landsdelen. I april kunne de juble for historiske 35,9 prosent oppslutning i Finnmark.

Nå har Senterpartiet mistet tre av fire velgere i Finnmark sammenlignet med april, og over halvparten av velgerne sammenlignet med valget i september.

Sannsynligvis er det de ekstreme strømprisene og dyrt drivstoff som har rammet Sp. Marit Arnstad sa i april at Sp ikke kunne bli sittende i en regjering hvis bensinprisene passerte 20 kroner. Nå har vi sett priser over 22 kroner, og matproduksjon legges ned på grunn av strømprisene.

– Det er sinnssykt mye, sier Sigrid Killi, som fyller tanken på Kronstad i Alta. Denne dagen får hun diesel til bare 16,49. Men det er fortsatt dyrt for en 19-åring på et sted hvor bussen ikke er noe godt alternativ, sier SV-velgeren.

Til tross for løftene i Hurdalsplattformen har avgiftene på drivstoff økt ytterligere.

– Det er vel sånn vanlig politikerrør. Man sier mye man skal holde, så blir det sjelden sånn. Det er selvfølgelig dårlig av dem å gå ut og love sånne ting, sier Killi.

Bondepartiet har sviktet bøndene, og partileder Vedum har vært tilnærmet usynlig etter valget. Stortingsrepresentant Geir A. Iversen fra Sp i Finnmark mener at folket har hatt for store forventninger, og ber om tålmodighet.

– Jeg skjønner at folk er utålmodige og helst skulle ha sett at det ble endring så fort som overhodet mulig. Det er faktisk tregt å snu skuta, men vi er i gang, sier han.

Iversen mener den forrige regjeringen må bære ansvaret for de høye prisene på drivstoff. Men så å si hele Stortinget er med på det såkalte grønne skiftet som ligger til grunn for krisene.

Sittende regjering har strødd smuler ut blant frustrerte velgere, men gesten gjennomskues. Å dele ut en krone etter å ha stjålet ti kroner, innbyr ikke til tillit. Og fortsatt messes det om elektrifisering av sokkelen og at man i det minste skal «nå klimamålene».

Velgerne har fått nok. I desperasjon vender norske velgere oppmerksomheten mot et kommunistisk parti. Geir Jørgensen fra Rødt mener manglende initiativ for en bedre distriktspolitikk er mye av forklaringen.

– Folk lar seg ikke lure, sier Jørgensen.

Han tror oppslutningen bare vil fortsette å falle om ikke regjeringen leverer i tråd med løftene sine.

– De har 100 representanter på Stortinget som er klare til å føre en god rødgrønn politikk. Men regjeringen ser ikke ut til å klare å spille på det store rødgrønne flertallet de har i salen, sier Jørgensen.

Iversen fra Sp babler om reversering av fylkessammenslåing og billigere ferger, og at det står mye bra om fiskeripolitikk i Hurdalsplattformen. Men selv om folk i nord ikke er rammet av strømpriskrisen, så ser de hvor dette bærer.

Jørgensen fra Rødt får det siste ordet:

– Hvis de ikke leverer gode løsninger på distriktspolitikk, fiskeri, landbruk og samferdsel, er jeg redd for at vi ikke har sett bunnen for oppslutningen til Ap og Sp.

Meningsmåling i nord: Sp halvert siden valget – og Rødt er mer enn doblet 

Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.