Arbeiderpartiet og Senterpartiet mister til sammen 81 ordførere etter årets kommunevalg. Nå skal regjeringspartiene evaluere valgkampene sine.

Mens Ap og Sp mister henholdsvis 39 og 42 ordførere etter årets valg, har Høyre fått 69 nye, viser NRKs oversikt.

Av landets 20 mest folkerike kommuner, har Ap ordføreren kun i Tromsø nå.

– Vi har mistet makt og posisjoner i de fleste av de største kommunene i landet. Det er alvorlig for oss, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng til kanalen.

Hun varsler et langsiktig arbeid med å gjenvinne tillit og ta tilbake makten i valget om fire år.

Sp som historisk sett gjorde et greit valg, gikk likevel kraftig tilbake sammenlignet med valgårene 2019 og 2021 – særlig i nord.

Partiet falt fra 24,1 prosent i det gamle Troms og Finnmark fylke for fire år siden, til 5,3 prosent i Finnmark og 7,7 prosent i Troms i høst. I Nordland ble Sp mer enn halvert.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tror ikke valgnedturen skyldes én sak, men at hovedgrunnen er folks uro rundt privatøkonomien.

Han sier at slik som Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre, vil også Vedums rolle bli evaluert av partiet i kjølvannet av valget.

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.