Først torsdag gikk Moskva ut med at ubåten som havarerte mandag var atomdrevet. Myndighetene forsikrer at reaktoren er sikret. 14 matroser omkom da det brøt ut brann om bord.

Putin, in a Kremlin meeting with Defense Minister Sergei Shoigu, disclosed the fact that the submarine had been nuclear-powered by asking Shoigu about the reactor’s condition after the deadly fire.

Igjen kommer svarene sent, slik det gjorde under Tsjernobyl-ulykken i 1986 og da atomubåten Kursk havarerte i 200. Da døde hele 114. Putin fikk den gang mye kritikk for ikke å ha avbrutt ferien på Sotsji.

Russian President Vladimir Putin disclosed on Thursday for the first time that a secret military submarine hit by a fatal fire three days ago was nuclear-powered, prompting Russia’s defense minister to assure him its reactor had been safely contained.

Russian officials have faced accusations of trying to cover up the full details of the accident that killed 14 sailors as they were carrying out what the defense ministry called a survey of the sea floor near the Arctic.

Ulykken inntraff mandag, men ble først kjent tirsdag ettermiddag. Kreml nektet å si noe om hva slags ubåt det var snakk om og sa den var på hemmelig oppdrag. Det rimte dårlig med den andre opplysningen: At man målte dybden i Barentshavet.

The ministry has refused to name the vessel involved in Monday’s fatal blaze but has said that the crew were on a research mission to measure sea depths in the Barents Sea.

 

 

.

 

Kjøp bokpakken med bestselgerne fra Document Forlag her!