Nytt

Russland har planer om å utstyre skip, fly og ubåter i Østersjøen med atomvåpen. Utplasseringen er et svar på nyheten om at Polen sier ja til å stasjonere ti interceptorraketter på sitt territoriium.

Russia is considering arming its Baltic fleet with nuclear warheads for the first time since the cold war, senior military sources warned last night.
..
Under the Russian plans, nuclear warheads could be supplied to submarines, cruisers and fighter bombers of the Baltic fleet based in Kaliningrad, a Russian enclave between the European Union countries of Poland and Lithuania. A senior military source in Moscow said the fleet had suffered from underfunding since the collapse of communism. «That will change now,» said the source.
«In view of America’s determination to set up a missile defence shield in Europe, the military is reviewing all its plans to give Washington an adequate response.»

Flere har ment at Russland opptrer ulikt, alt avhengig av omgivelsene. NUPI-direktør Jan Egeland understreket i et intervju med NRK at Russland slår naboer flate i Kaukasus, men opptrer forsonlig og moderat i nordområdene, hvor tonen er en helt annen. Han trodde dette vil vedvare. Men utspillet om atombestykning tyder på at Putin vil innta «take no shit»-holdningen alle steder.

USAs forsvarsminister Robert Gates sa til CNNs Wolf Blitzer søndag at russernes raseri over rakettskjoldet er det rene tøv. Det representerer over hodet ingen trussel mot en stat som har flere tusen atomvåpen.


Russia’s new nuclear challenge to Europe