Nytt

Det var en ombygd Iljusjin Il-20 som ble skutt ned over Middelhavet tirsdag.

15 russiske militære ble drept da Assads styrker brukte det russiske S-200-systemet til å skyte ned et russisk overvåkingsfly utenfor kysten av Syria tirsdag.

Syrerne siktet mot israelske kampfly som hadde skutt raketter mot et anlegg for kjemiske og biologiske våpen, men var enten skjødesløse eller inkompetente. Resultatet var at syrernes raketter traff det russiske flyet, som har en mye større treff-flate enn israelernes F-16.

Tapet av flyet og 15 mann fikk det russiske forsvarsdepartementet til å anklage Israel. Israelerne visste at det russiske flyet var der, og skjulte seg bak det, hevdet forsvarsdepartementet.

According to Moscow, at approximately 10 p.m., four Israeli F-16 fighter jets approached western Syria from the sea and fired dozens of missiles at the facility, a Syrian defense ministry subsidiary with ties to the country’s chemical weapons and missile programs.

Defense Ministry spokesman Igor Konashenkov told the state-run TASS news agency that Israel knew the reconnaissance plane was there and used it as cover to carry out the airstrike.

“By using the Russian plane as a cover the Israeli air pilots made it vulnerable to Syrian air defense fire. As a result, the Ilyushin-20, its reflective surface being far greater than that of F-16, was downed by a missile launched with the S-200 system,” Konashenkov said.

Det russiske flyet ble altså skutt ned av russernes eget våpensystem S-200. Det kan være bitterhet over dette faktum som fikk Moskva til å anklage Israel.

“We consider these provocative actions by Israel as hostile. Fifteen Russian military service members have died because of the irresponsible actions of the Israeli military. This is absolutely contrary to the spirit of the Russian-Israeli partnership,” the Russian military said in a statement, according to Russia Today, a Kremlin-linked news outlet.

Spørsmålet er om dette stemmer. «Gjemte» israelerne seg bak det russiske flyet? Hadde israelerne tatt høyde for at syrerne kunne finne på å skyte slik at de traff russerne? Hvis ja på begge spørsmål, har israelerne satt seg i forlegenhet overfor Moskva.

Jerusalem og Moskva har en stilltiende avtale om at Israel får lov til å bombe syriske og iranske mål, men ikke på en måte som setter russiske mål i fare. Den avtalen har Israel nå brutt, mener Moskva.

Den russiske forsvarsminister Sergej Shoigu ringte Avigdor Lieberman og uttrykte sin skuffelse og sa hendelsen kunne få konsekvenser for forholdet:

Shoigu added that the “actions of the Israeli Defense Ministry fail to match the spirit of Russian-Israeli partnership,” according to Interfax.

“Israel was repeatedly asked not to deliver strikes on Syria endangering Russian personnel,” Interfax quoted Shoigu as telling Liberman. (…)

n the phone call, Shoigu told Liberman that Russia “reserves the right to further countermeasures” against Israel, according to the state-run Interfax news outlet.

Hvis russerne mener det de sier, kan det komme til å innsnevre israelernes handlingsrom over Syria betraktelig. Dét vil være en stygg strek i regningen for Netanyahu, som har sverget på at Iran ikke skal få permanente baser i Syria.

Et uavklart moment er om Frankrike har hatt en hånd med i angrepet på det syriske anlegget. En fransk krysser lå utenfor kysten, men Frankrike benekter hardnakket å ha hatt noe med angrepet å gjøre.

Russia summons Israeli envoy after warning of response over downed plane