Et overvåkingsfly av typen IL-20 står på rullebanen på Rostov-on-Don. Det var et slikt syrerne skjøt ned i 2018. Nå gjorde de det nesten igjen, denne gang med en Airbus. Krig og luftfart går ikke sammen. Foto: Sergey Pivovarov/Reuters/Scanpix

Et passasjerfly på vei til Damaskus skal torsdag ha vært på nippet til å bli skutt ned av syriske luftvernraketter. Russland legger skylden på Israel.

Flyet, som hadde 172 personer om bord, måtte nødlande på en russiskkontrollert flybase nordvest i Syria, opplyser det russiske forsvarsdepartementet fredag.

Det skal så vidt ha unngått å bli rammet av syriske luftvernraketter, som ifølge departementet ble avfyrt for å stanse et israelsk jagerflyangrep mot en rakettbase ved Damaskus.

I 2018 mistet 15 russere livet da syrisk luftvern skjøt ned et russisk overvåkingsfly. Moskva reagerte med sinne og sa israelske piloter hadde brukt det russiske flyet som skjold.

In that case, the Israeli military flatly denied the allegation that IDF jets had used the spy plane as shield, and defense analysts also cast doubts on the feasibility of such a maneuver.

Nevertheless, the incident led to a major diplomatic spat between Moscow and Jerusalem.

Denne gang var det snakk om Airbus 320 på vei fra Teheran til Damaskus, men det er ikke registrert en slik flyging i det aktuelle tidspunktet.

I stedet har FlightRadar24.com registrert at et fly av samme modell var på vei til Damaskus fra Najaf i Irak, og at dette landet på den russiske flybasen.

SOHR sier at 23 iranske og andre utenlandske krigere ble drept.

Twenty-three Iranian and foreign fighters were killed in strikes against several targets near Damascus in the predawn hours of Thursday morning, which Syrian state media blamed on Israel, according to a Britain-based monitoring group.

Israel er blitt oppløftet av at general Soleimani ble drept. Det var han som var arkitekten bak Iran involvering i utlandet.

 

Syria almost downed civilian plane while repelling Israeli attack, Russia says

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.