Bildet: Et unikt bilde. Vladimir Putin og forsvarsminister Sergej Shoigu på besøk på den russiske flybasen Hmeymim i Latakia, alavittenes kjerneområde. Her med Assad 11 desember 2017. Russerne har mer langsiktige planer i Syria enn bare å redde Assad. De vil ha noe igjen for støtten. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik, Reuters/Scanpix

Russland har utplassert noen av sine mest avanserte krigsfly til Syria og sier rett ut at det er ment som en advarsel til Israel.

Russia deploys advanced stealth jets in Syria with warning aimed at Israel

Statsminister Benjamin Netanyahu sa sist søndag på sikkerhetskonferansen i München at Israel aldri vil tillate at Iran oppretter baser i Syria. Israel har flere ganger bombet Hizbollah i Syria.

Nå sier russerne at fremmede fly ikke lenger får trenge inn i syrisk luftrom.

The deployment came with a covert warning to Israel by a Russian official, who said that the presence of the Su-57s will doubtlessly send a political message, serving as a deterrent “for aircraft from neighboring states, which periodically fly into Syrian airspace uninvited.”

Dermed åpner russerne fo en mulig konflikt. Vil Israel la seg avskrekke? Vil russerne tillate at Iran fortsetter å opprette støttepunkt i Syria? Hvis ja blir de aktive alliansepartnere med Assad, Hizbollah og Iran.

Det øker sjansen for sammenstøt, ikke bare med Israel, men også med amerikanerne.

Satellite images by Israeli company ImageSat International this week showed the fifth generation jets — two

fighter aircraft — at Russia’s airbase in the coastal Syrian city of Latakia. A source in the defense ministry confirmed to RBK news agency this week that the two planes were sent to the Hmeimim base “for a test in real conditions.” The jets are said to be a potential rival to the US’s Lockheed Martin F-22 Raptor, which American forces use in patrols over Syria.

Russerne har en hotline både til Israel og USA for å forhindre uhell. Men natten mellom 7 og 8 februar var russiske leiesoldater med å angripe amerikanerne ved Deir al-Zour. Et titall russere ble drept eller såret. Dette likte nok ikke Putin, selv om det ikke var regulære russiske soldater. Kreml var i det minste inneforstått med angrepet. Amerikanerne lurer på hva russerne egentlig driver med.

De spørsmålene forsterkes med utplasseringen av Su-57.

Russerne har det med å teste amerikaneres toleransegrenser.

Defense officials highlighted several recent close calls with Russian planes, including one on February 14, when a pair of US F-22s intercepted two Russian jets over a part of Syria in which the Pentagon says they are not meant to be operating.

En annen side ved utplasseringen er at russerne gjerne vil teste militære våpen i et real time miljø. En tjenestemann sier de har fått testet 200 våpen så langt.

“As we helped the brotherly Syrian people, we tested over 200 new types of weapons,” said Vladimir Shamanov on Thursday. Shamanov is a former commander of Russia’s airborne troops, who now serves as head of the Russian Duma’s defense committee.