Menn som har forlatt den islamske statens (IS) siste bastion i Baghouz i den syriske Deir Al Zor-provinsen, er anholdt av Syrian Democratic Forces (SDF) den 1. mars 2019. Foto: Rodi Said / Reuters / Scanpix.

I et brev til europeiske regjeringer foreslår regjeringen i Irak at lander oppretter et spesialfengsel for IS-terrorister med europeisk statsborgerskap, mot at landene i Europa betaler for byggingen og driften.

Det skriver Die Welt.

Konkret dreier det seg om å bygge et fengsel i Irak for 2000 IS-terrorister på et areal på 250.000 kvadratmeter. Islamistenes hjemland, for eksempel Tyskland, betaler for det hele. Regningene for de andre landene blir en engangssum på 100 millioner dollar pluss flere millioner pr. IS-medlem. I sikkerhetskretser blir disse beløpene tolket som et utgangspunkt for forhandlinger, som i en arabisk basar: Dere gis oss penger, vi tar oss av islamistene deres.

Mandag vil representanter for den tyske regjeringen diskutere saken med andre stater i Sverige. Som tidligere rapportert av Financial Times har den svenske innenriksminister Mikael Damberg tatt til orde for at det opprettes en internasjonal straffedomstol for IS-terrorister i Irak.

Initiativet fra den irakiske regjeringen kommer etter at kurdiske representanter en tid har lagt press på de europeiske landene for at disse tar ansvaret for terroristene de har eksportert, men de europeiske landene har nølt med det på grunn av sikkerhetstrusselen og de uunngåelige vanskelighetene med å få terroristene dømt i Europa.

I kulissene er planene i full sving. Spesialdomstolen kunne plasseres i Bagdad eller Erbil. Irakiske dommere kunne få opplæring i Europa. Dessuten kunne også europeiske dommere bli medlemmer av spesialdomstolen.

Grunnlovsjurist Klaus Ferdinand Gärditz ved universitetet i Bonn er kritisk til opprettelsen av en straffedomstol i Irak, da dette handler om å outsource problemet med farlige borgere skriver Die Welt. Han legger til:

«Her blir håndfaste sikkerhetsinteresser ivaretatt sammen med et multikulturelt ytre, ved at konflikter holdes utenfor Europa.»

En irakisk domstol dømte i forrige uke tre IS-terrorister med fransk statsborgerskap til døden.

Dersom det skal opprettes et system for dom og avstraffelse av terrorister med europeisk statsborgerskap i Irak, vil europeiske regjeringer utvilsomt stille som betingelse at ingen skal dømmes til døden.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.