Nytt

«Konsekvent, rettferdig og human» er Arbeiderpartiets nye mantra for asyl- og flyktningpolitikken.

Det ble klart da Arbeiderpartiets landsmøte lørdag morgen vedtok et manifest om et politikkområde som har vært et stridstema i partiet i flere år.

Men etter mye diskusjon er frontene tilsynelatende mindre steile, og migrasjonsutvalgets forslag ble vedtatt med bare mindre endringer. En av dem var å bytte ut ordet «streng» med «konsekvent» i mantraet som har vært mye brukt av Ap-politikere når asyl- og flyktningpolitikken diskuteres.

Landsmøtet vedtok også en solidaritetspott på minst 5 milliarder kroner som skal gå til å bedre forholdene for folk på flukt. Dette skal ikke gå på bekostning av den tradisjonelle fattigdomsrettede utviklingsbistanden, heter det i vedtaket.

Flere i partiet ønsket at Arbeiderpartiet skal forplikte seg til å ta imot det antallet kvoteflyktninger FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ber om fra Norge. I år er det snakk om 5.000 flyktninger. I stedet støttet landsmøtet migrasjonsutvalgets leder Masud Gharahkhani, som ikke vil at partiet skal forplikte seg til noe tall.

I stedet heter det at UNHCRs anmodninger skal vektlegges.

Manifestet inneholder også en rekke forslag til ny politikk om integrering og tiltak mot negativ sosial kontroll. Partiet ønsker dessuten forbud mot heldekkende ansiktsplagg på universiteter og høyskoler og en del offentlige kontorer, og vil utarbeide felles retningslinjer for bruk av hijab på skolen.

Kjøp t-skjorten «for en bilfri & varmere by» her