Nytt

Foto: Reuters

Det amerikanske rakettforsvarssystemet THAAD er for første gang midlertidig utplassert i Israel til bruk under en felles militærøvelse.

Over 200 amerikanere er involvert i øvelsen. USA har blant annet sendt radarer og utskytingsplattformer til Israel. THAAD blir utplassert i den sørlige delen av Israel, men verken nøyaktig sted eller tidsrom er kunngjort.

Israel har sitt eget rakettforsvarssystem. THAAD har aldri vært utplassert i Israel.

Øvelsen har blant annet til hensikt å undersøke hvordan THAAD kan integreres med det israelske systemet slik at «vi er klare for enhver utfordring i framtiden», opplyser det israelske forsvarets (IDF) talsmann Jonathan Conricus.

– Utplasseringen viser at USAs styrker kan svare raskt og uforutsigbart mot enhver trussel, hvor som helst, når som helst, opplyser USAs Europa-kommando.

THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) er utviklet for å slå ut innkommende kort- og mellomdistanseraketter som går opptil 150 kilometer utenfor jordas atmosfære.

I 2017 ga Washington grønt lys for å selge THAAD-systemet til Saudi-Arabia. THAAD er tidligere blitt solgt til Qatar og De forente arabiske emirater, og USA har også utplassert systemet i Sør-Korea.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ønsker den kommende øvelsen velkommen.

– Det amerikanske THAAD-systemet er ansett for å være et av verdens mest avanserte systemer, og sammen med våre forsvarssystemer står vi enda sterkere rustet overfor trusler fra fjernt og nært i Midtøsten, sier Netanyahu.

Kjøp Holocaust-bokpakken fra Document Forlag her!