Nytt

To saudiske søstre benyttet ferien på Sri Lanka til å hoppe av. De kom seg til Hongkong, men saudiske myndigheter la press på Sri Lankan Airlines så de kansellerte transfer videre med Cathay Airways til Melbourne, Australia.

Dermed sitter de to søstrene fast i Hongkong og deres visa utløper torsdag.

De kommer fra en høytstående familie som har sendt folk til Hongkong for å lete etter dem.

Søstrene lever i skjul og tør ikke stå frem under egne navn.

De sier forholdene hjemme i Saudi-Arabia. Til tross for at de tilhører overklassen blir de behandlet som et stykke kjøtt fordi de er kvinner.

Dressed like American teenagers in jeans, sneakers and plaid, the sisters said they grew steadily alienated from Saudi society and the limits it places on women. From a young age they were required to wear the full abaya, the extensive Muslim covering, and were taught that “a woman is just a sexual thing,” Rawan said. They said their male family members ordered them around like maids and beat them whenever they were seen as acting out of line.

They said they were never allowed to wear jeans or pajamas, even inside the house, just long dark skirts, and couldn’t even laugh while playing without being scolded.

“It is like you are in a bag. They just carry you around,” Rawan said.

Det er interessant å høre hva som fikk dem til å bryte med regimet: Engelsk litteratur og Richard Dawkins.

Reem, who said she was a college sophomore studying English literature before fleeing, said she started feeling alienated from Islam as a teenager, and began reading books like “The God Delusion,” by Richard Dawkins, a prominent atheist author, whose work she found online in Arabic. She said she also watched former Muslims on YouTube talking about how they eventually came to reject the religion. By 2016, she said she had decided she was no longer Muslim, but felt she couldn’t tell anyone other than her younger sister.

Her younger sister, Rawan, said she made a similar realization in 2017.

Hvis man først har brutt med islam er det svært vanskelig å vende tilbake til Saudi-Arabia.

Det samme skjedde med Rahaf Mohammed Aqunun, som forsøkte å hoppe av til Australia, men ble sittende fast på et hotellrom i Thailand. Også det fordi saudiske tjenestemenn grep inn. Rahaf klart å lage så mye bråk at FN grep inn og hun fikk asyl i Canada.

Også hun hadde brutt med islam.

Saudi-Arabia er tydeligvis redd for av avhoppingen skal smitte.

Spørsmålet er hva myndighetene i Hongkong gjør. Kronprins Mohammad bin Salman var nylig på besøk i Kina. Han kritiserte ikke behandlingen av uighurene. Kanskje Kina gjengjelder ved å utlevere jentene?

 

 

Saudi Sisters Stranded in Hong Kong After Holiday Escape